KezdőlapÉletmódFérfi softshell dzsekik és jellemzőik

Férfi softshell dzsekik és jellemzőik

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Amikor változékony tájakon, és szélsőséges időjárási viszonyok között kell helyt állnod, egy softshell dzseki tökéletes választás lehet. Ezek a kabátok könnyűek, légáteresztők és jellemzően szél- és vízállók is.

Mit jelent az, hogy softshell?

A softshell arra utal, hogy a kabát anyaga sokkal puhább, simább és lélegzőbb, mint a klasszikus, kemény kabátoké. A softshell kabátok jól szigetelnek, szabályozzák a légáramlást, miközben a meleget benn tartják.

Miből készülnek a softshell dzsekik?

Ezek a kabátok általában szövött szintetikus anyagokból készülnek, rugalmasak és könnyűek – nem beszélve sokoldalúságukról. Gyakran elasztánt is szőnek a szövetbe, hogy az még rugalmasabb legyen, és viselője könnyedén mozoghasson benne.

Vannak olyan softshell dzsekik, melyek polár vagy jersey béléssel rendelkeznek, mások pehelytollal vagy szintetikus béléssel vannak szigetelve.

Szél- és vízállóság

A softshell kabátok külső részét általában víztaszító réteg borítja, így bár nem mindegyik teljesen vízálló, az eső és hó ellen részleges védelmet nyújtanak. Az anyagok legnagyobb része ellenáll a szélnek is.

A légáteresztő képesség fontos jellemzője ezeknek a dzsekiknek, hiszen fizikai aktivitás közben használják őket. A dzsekik egy részén perforációk és/vagy speciális technológia szabályozza a testhőmérsékletet és segít elvezetni az izzadtságot és hőt.

A szélálló softshell dzsekik, melyek rugalmasak és nem engedik át a külső hőt, a legsokoldalúbban használhatók, sokféle tevékenységnél és időjárási körülménynél.

Hol használható?

A softshell kabátok nagyon praktikusak túrázáshoz és hegymászáshoz, változó időjárási körülmények között. A fő céljuk az, hogy viselőjük kényelmesen érezze magát mozgás közben.

Nagyon hideg, nagyon nedves és nagyon szeles időben viszont nem nyújtanak kellő védelmet. Ilyenkor extra ruházati rétegekre van szükség aláöltözet és hardshell dzseki formájában.

Télen abban az esetben viselheted, ha aktív mozgást végzel, vagy pedig a hőmérséklet ingadozik.

Miért válassz softshell dzsekit?

Ezek a kabátok átmenetet jelentenek az aláöltözetek és a vastag dzsekik között. Könnyű bennük mozogni, légáteresztők, mégis jobban védenek az időjárás viszontagságaitól, mint egy polár vagy szintetikus kabát. A Bolf számos különböző softshell dzsekit kínál.

Az anyagok osztályozása

A legtöbb softshell dzseki szövete vízálló és lélegző, de ezen belül rengeteg variáció létezik, így egyes tulajdonságokat a felhasználási területtől függően előnyben részesíthetsz. Vannak vízállóbb szövetek, egyeseknek a légáteresztő tulajdonságai jobbak. A kérdés az, te milyen tevékenységhez szeretnéd használni.

Mit jelentenek a számok?

Vízállóság

5000 mm: Ezzel a besorolással már esőállónak lehet nevezni a kabátot, de egy könnyű zápornál nem fog többet bírni.

10.000 mm – 15.000 mm: Az ebben a tartományban lévő kabát ellenáll az esőnek és a hónak is, de idővel átázik, ha nyomásnak van kitéve, például ha elesel a nedves hóban, térdelsz vagy ülsz benne.

20.000 mm és afelett: Ezt a besorolást kell keresned, ha nagyágyút keresel.

Légáteresztő képesség

5000-10 000 g/m²: Az ebbe a tartományba eső kabátok síelésre, városi túrához vagy esőben való táborozásra alkalmasak, de kissé nyirkosak lesznek nagy intenzitású túrázás vagy mászás közben.

10 000 – 15 000 g/m²: Az ebben a tartományban lévő dzsekik alkalmasak kalandosabb túrázásra vagy extrémebb síelésre.

15 000 – 20 000 g/m² és magasabb: Hegyi vagy meleg éghajlati túrázáshoz kiváló, vagy bármely kemény sporthoz, ahol a fokozott izzadás megköveteli, hogy a kabát légáteresztő legyen.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet