A rizs a legtöbb háztartásban megtalálható, mindig jó, ha van a konyhapolcon, mert bármikor tálalhatjuk, ha éppen nincs más ebéd-ötletünk. De azon túl, hogy bármikor kéznél van, használhatjuk fogyókúránk kiegészítőjeként is. Napi fél kiló is leolvadhat róluk, ha étkezésünkben rendszeresen beillesztjük.
Pozitív tulajdonságai között említhetjük, hogy hatékonyan tölti meg a korgó gyomrot, úgy, hogy közben nem okoz különösebb nehéz teltségérzetet, mint például a kenyér. A rizsből, ha egyszer be is lakunk, úgy érezzük, hogy jól laktunk, de nem puffaszt, nyom, vagy fúj fel. Kellemes jólakottság-érzéssel tölt el.
Mivel magas a káliumtartalma, segítségünkre lehet a szervezet salaktalanításában, és a fölöslegesen felgyülemlett víz távozásában. A benne található ballasztanyagok segítségével pedig szabályozza a vércukorszintet, kiegyensúlyozza, így nem tör ránk váratlanul éhségérzet.
A fogyókúrák egyik nagy veszélye, hogy az ételmegvonás következtében hamar ránk tőr az éhségérzet, így amikor megengedett sokkal többet eszünk, ami szépen el is raktározódik. A szervezet, ha ételhez jut, makacsul ragaszkodik hozzá, hiszen ki tudja, mikor kap majd megint következőkor. Rizset fogyaszthatunk naponta többször. Főzzünk meg reggel egy nagyobb adagot, és bármikor éhesek vagyunk, nyugodtan együnk belőle. Vághatunk hozzá friss zöldségeket, fűszereket, de adagolhatunk mellé olajos magvakat is.
A diéta alapja a rizs, naponta többször fogyasszunk, de ezt kiegészíthetjük zsír-és kalóriaszegény húsokkal, sok zöldséggel, gyümölccsel, halakkal, joghurttal. Ha tehetjük, legalább egy héten keresztül mellőzzük a kenyeret, inkább több rizset együnk, hogy jóllakjunk. Használhatjuk salátákhoz és köretként is. Fontos az is, ne feledkezzünk meg az elegendő, legalább napi 2 liter vízfogyasztásról sem.