Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Mik azok a kis lyukak, gödrök a gyerekek fülén?

Gondolkoztál már azon, hogy mi ez a kis lyuk a gyerekek fülén?

Természetesen nem mindenki születik ilyen apró lyukkal a fülén, hiszen a lakosság elenyésző részénél figyelhető mindez meg, és tulajdonképpen nem is fülön, hanem annak környékén, pontosan a fül felső, porcos területén található, ahol a hallószerv a koponyához csatlakozik.

Voltaképpen ez a kis lyuk teljesen ártalmatlan, igaz, hogy nem ajánlott testékszert rakni bele, mert könnyebben begyulladhat, mint a szervezet többi része. Azonban amennyire jelentéktelen, olyannyira őrületbe kergeti a szakértőket, orvosokat, mert egyelőre még titok, hogy miért alakul ki egyes embereknél.

Az orvostudomány szerint a preauricular sinus egy születési rendellenesség, a legtöbben Afrikában (10%) születnek ilyen kis lyukkal, Európában ez az arány 1% alatt van.

A lyuk örökölhető, a megfigyelések szerint inkább a jobb oldalon alakul ki. Ezt a kis rendellenességet már 1864-ben feljegyezték, mégpedig egy Van Heusinger nevű tudós írta le a jelenséget.

Több elmélet is kering a vélt funkciójáról, ezek közül a leghíresebb Neil Shubin evolúcióbiológus nevéhez fűződik, aki szerint ez kis lyuk a kopoltyú maradványa.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!