A Földön élő 7 milliárd emberből, több mint egy milliárdan fertőződnek meg gombás megbetegedéssel egy év alatt. Ez az elképesztő méretű szám egyre csak nő, és egy bizonyos kor után még nagyobb az esély arra, hogy gombás megbetegedés támadja meg a szervezetet. Érdemes tudni, hogy mik a tünetei, és már az első pillanattól kezdve megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Ide tartoznak a jó minőségű bioételek, a különböző táplálékkiegészítők, probiotikumok és fokhagyma fogyasztása.
Milyen tünetei vannak?
A candida a bélflóra része, amely más baktériumokhoz hasonlóan minden emberi szervezetben megtalálható. Egy folyamat része, és kis mennyiségben van jelen. A probléma akkor jelentkezik, ha számuk a megszokottnál nagyobbra növekedik.
Nézzünk néhány feltételt, mely a gombák elszaporodását okozza:
1. Szájpenész
A candida normális esetben jelen van a szájban, azonban, az nem jó, ha túlszaporodik. A tünetei közé tartozik a szájban jelentkező sok fehér folt, vörös sebek, az ízérzékelés megváltozása, vérzékenység.
2. Hüvelyi candida
Az antibiotikumok alkalmazása során a hüvelyben megváltozik a flóra, ami a candida burjánzásának kedvező állapotot teremt. Ezáltal csökken az összes, hasznos és káros baktériumok jelenléte a hüvelyben, így a jótékony tejsavtermelő baktériumok, a Lactobacillusok száma is. A probiotikum populáció lecsökken, és ezáltal a hüvely pH értéke növekszik, így elszaporodik a candida.
3. Invazív gombásodás
Az élesztőgomba normál körülmények között az emésztőrendszerben található, akkor van baj, ha bekerül a véráramba. Az invazív fertőzésnek fokozottan ki vannak téve, pl. a frissen műtött betegek, illetve azok, akiknek gyengült az immunrendszere. A fertőzés leggyakoribb tünetei a baktériumellenes kezelésre nem reagáló láz és hidegrázás.
A gombás fertőzés tünetei között említhető a fáradtság, szorongás, levertség, megmagyarázhatatlan fizikai fájdalom. A candida elszaporodását korlátozhatjuk életmódváltással, diétázással és a cukorfogyasztás csökkentésével. Kerüljük a fehér lisztet, sajtokat, feldolgozott élelmiszereket, és a tünetek hamarosan csökkenni fognak. Az elgombásodott szervezetre rossza hatással lehetnek az ételszínezékek, tartósítószerek, stabilizátorok, aromák, emulgáló szerek és a tartós stressz is.
Számos táplálékkiegészítőről kimutatták, hogy jó hatással van a candida legyőzésére.
1. Probiotikumok: ide sorolható a nyers káposzta és a kombucha gomba. Támogatják az emésztést, és segítik a tápanyagok felszívódását.
2. Resveratrol: főleg a vörös szőlő héjában van jelen. Étrendkiegészítő formájában is beszerezhető 200 vagy 1000 mg-os kiszerelésben.
3. C- és D-vitamin: két fontos vitamin, melyek felelősek az immunrendszer normális működéséért, így segítenek a candida legyőzésében is.
4. Fokhagyma: természetes antibiotikum, kiváló gombaölő és immunrendszer erősítő.
5. Kókuszolaj: fontos, hogy organikus legyen. Ajánlott a napi 1-2 evőkanál elfogyasztása. Gombaölő hatása mellett a szervezet egészséges zsírokhoz jut.
6. Almaecet, és olajfa-kivonat: mindkettő gombaellenes hatású