Napi 3-4 paradicsommal biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, és közelebb kerülünk az egészséges és hosszú élethez. Számos kutatás bizonyítja, hogy a rákos megbetegedések egyik legjobb ellenszere a paradicsom. Bár közismert, és a legtöbb kertben megterem ősidők óta, még sem tulajdonítunk neki akkor jelentőséget, mint amekkorát érdemelne.

Az Amerikában őshonos és onnan bevándorolt paradicsomot hazájában sok helyen még ma is gyomnövényként tartják számon. Pedig tápanyagtartalma igencsak kiemelkedő.
Nézzük, mit tartalmaz 180 gramm paradicsom a Világ Legegészségesebb ételei Alapítvány szerint:
Kalória 37, 8, C-vitamin 34,38 mg, A-vitamin 1121,40 IU, K-vitamin 14,22 mcg, Molibdén 9 mcg, Potasszium 399,60 mg, Mangán 0,19 mg, Rostok 1,98 mg, Króm 9 mcg, B1-vitamin 0,11 mg, B6-vitamin 0,14, Folát 27 mcg, Réz 0,13 mg, B3-vitamin 1,13 mg, B2-vitamin 0,09 mg, Magnézium 19,8 mg, Vas 0,81, B5-vitamin 0,44 mg, Foszfor 43,20 mg, E-vitamin 0,68 mg, Triptofán 0,01 g, Protein 1,53 g.
Pozitív tulajdonságai között első helyen említhető, hogy sok benne az A-, és C-vitamin, és nagyon sok rostot is tartalmaz. Ez utóbbiak szabályozzák a vér-, koleszterin-, és cukorszintjét, és a vastagbélrák ellen is hatékonynak bizonyultak. Sok benne a karotin is, mely semlegesíti a szervezetben levő káros szabadgyököket. Niacin tartalma miatt hatékonyan csökkenti a rossz koleszterinszintet, a benne levő potasszium pedig a magas vérnyomás ellen ajánlott.
A paradicsomban található antioxidáns, a likopen számos kutatás alaptémáját képezi. Nem csak állatokon, hanem embereken végzett kísérletekből is bizonyították, hogy számos rákfajta ellen biztosít védelmet. Ide sorolható például a vastag- és végbél-, prosztata-, mell-, tüdő, hasnyálmirigyrák is.