Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Szülőnek lenni a legnehezebb mesterség a világon! Éppen ezért, a mindennapok gondja és terhe mellett nagyon könnyű a hirtelen felindultság és a düh csapdájába esni, felemelni a hangot, ordítozni a gyerekkel. Ám fegyelmezés céljából rákiabálni a kicsikre a lehető legrosszabb dolog, amit a szellemi egészségükkel elkövethetünk.

A gyerek nem attól fog jól viselkedni, helyesen cselekedni, mert mi kiabálunk vele. De akkor mit tegyünk, hogy rombolás helyett építő jellegű nevelést adjunk életünk legértékesebb teremtményeinek? A pszichológusok tanácsait kértük segítségül, melyeket abszolút nem butaság megfogadni.

Először is tisztázzuk, miért nem helyes ordítozni a gyerekünkkel.

Ez a viselkedés ugyanis erős befolyást gyakorol a kicsik pszichikumára – ezt kutatásokkal is bizonyították. A gyerekeink rettegni fognak tőlünk, elveszítik a belénk vetett bizalmukat, és kevésbé fognak tisztelni bennünket, mint szülőket. Folyton stresszben lesznek a közelünkben, ami miatt másképp fognak viselkedni.

Ha gyakran kiabálunk a gyerekünkkel, ezekkel a következményekkel kell számolnunk:

  • depresszió és szorongás;
  • kevés önbizalom, alacsony önbecsülés, a személyes biztonságérzet elvesztése;
  • rossz magaviselet;
  • a jó irányú változás iránti érdeklődés elvesztése;
  • verbális agresszió;
  • krónikus betegségek.

Kihangsúlyozzuk, valamennyi mellékhatás bizonyított és tudományosan ellenőrzött.

De hogyan érjük el, hogy többé ne kiabáljunk a gyerekkel?

Igen, valóban nehéz visszafognunk magunkat és uralkodnunk az indulatainkon. Főként mikor a legtürelmesebb és legnyugodtabb szülőknél is elszakad a cérna. A kérdésre a válasz a tanulásban rejlik. Meg kell tanulnunk az önkontrollt, és folyamatosan gyakorolnunk kell.

1. Szuszogjunk mélyeket. Amikor úgy érzed, most telt meg a pohár, húzd be a féket, végy pár mély lélegzetet, és mérd fel a helyzetet. Elég pár pillanatig magadba szállnod ahhoz, hogy rádöbbenj, ordítozás helyett szép szóval többet érhetsz el.

2. Beszéljünk nyíltan az érzésekről a gyermekeinknek. Mondd el neki, mennyire rosszul érzed magad akkor, amikor ő nem fogad szót. Hidd el, megérti, és tisztelni fog téged ezért.

3. Maradjunk higgadtak. Még akkor is, ha lávaként forr benned a düh, maradj nyugodt, és mutasd meg a gyereknek, hogy higgadtan is tudod kezelni a helyzetet.

4. Felejtsük el a fenyegetéseket. Sose úgy büntesd a csemetédet, hogy megfenyegeted. (Mint ahogyan jutalmat ígérni a jó magatartásáért is óriási hiba.) Ez ugyanis csak veszekedéshez és konfliktusokhoz vezet. Viszont elveheted a kedvenc játékát, ha pontosan megmagyarázod, miért tetted.

5. Tegyünk rendet az elvárásaink között. Fontos emlékeztetned magad arra, hogy a gyermekek képességeit nem lehet összemérni egy felnőttével, így a mércét sem szabad túl magasra helyezni. Továbbá tiszteletben kell tartanod a gyermek szükségleteit is, ugyanis ha eleget alszik és tele a pocakja, a szeszélyességre is kevesebb oka marad.

Mindezeket tudomásul véve, érdemes elgondolkodnunk minden egyes kirohanásunk előtt, hogy ez most tényleg szükséges-e, vagy inkább a türelmünk hiánya miatt folyamodunk a kiabáláshoz. Mert a világ gondjaiért nem a kisfiúnk vagy a kislányunk a felelős, mint ahogyan ők arról sem tehetnek, hogy nekünk épp rossz napunk volt… Amennyiben kiegyensúlyozott, nyugodt gyereket nevelnél, akkor az ordítozás helyett biztosan más nevelési módszert választasz.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!