A brokkolit, hála a különböző technikáknak, egész évben megvásárolhatjuk, így értékes tápanyagokhoz juttathatjuk szervezetünket. Azonban nem mindegy, hogy a zöldség, amit éppen fogyasztunk, milyen eljárással van elkészítve.

Egy kutatócsoport arra világított rá, hogy a brokkolit a lehető legrövidebb ideig pároljuk, ne főzzük vagy süssük mikróhullámú sütőben. A párolás akkor a legjobb, ha olívaolajon történik. A főzés által a brokkoli elveszíti értékes rákellenes tulajdonságait, a mikróhullámú sütőben való sütés pedig az egyik legkárosabb elkészítési mód, amit csak el tudunk képzelni.
Az Amerikai Rákutató Intézet szerint a legjobb módszer, ha 3-4 percig pároljuk a brokkolit, így élénkzöld marad, ami jelzi, a rákellenes hatóanyagok jelenlétét. A brokkoliban található a szulforafán növényi vegyület, mely a természetben fordul elő, és védelmet nyújt a rák ellen. Ha akár egy percig is a brokkolit mikróba tesszük, az az enzim, amely a szulforafán kialakulásának segítségére van, elpusztul. Így a brokkoli rákellenes hatása is a semmibe vész. Tehát a gőzölés a legjobb módja, hogy megtartsuk az értékes enzimet.
Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy nem mindegy például, hogy a fokhagymát vagy a paradicsomot milyen formában fogyasztjuk, készítjük el. Miután megtisztítottuk és felvágtuk, megtörtük a fokhagymát, várni kell tíz percet, mielőtt hőkezelnénk. Ennyi idő szükséges, hogy az addig inaktív vegyületek védő vegyületté alakuljanak át.
Azokat az élelmiszereket, melyek az értékes rákellenes likopin nevű anyagot tartalmazzák, mint például a paradicsom is érdemes főzve, párolva fogyasztani. Így jobban fel tud szívódni szervezetünkben a vegyület.