Bár nem látható, de a fogkefénk a baktériumok melegágya. Ajánlatos mindig tiszta és higiénikus helyen tárolni, időnként pedig lecserélni. Egy hónapban egyszer elegendő, ha új fogkefét vásárolunk, de közben pedig rendszeresen fertőtlenítsük az épp használatosat is.
Fogmosáskor élelmiszerdarabok kerülnek a fogkefére, a szájüreg sem steril, sőt a vizes fogkefe is kiváló táptalajt nyújt a mikróbák szaporodásához. Ezért ajánlatos fokozottan gondoskodni a fogkefe tisztántartásáról. Fogmosás után alaposan ki kell öblíteni a fogkefét és megszárítani, ha légúti betegségünk volt, akkor utána ajánlatos teljesen kicserélni a fogkefét.
A hatékony fertőtlenítéshez az is hozzátartozik, hogy mindig tiszta kézzel nyúlunk a fogkeféhez, vagyis fogmosás előtt mossunk kezet szappannal. Fogmosás után mindig tisztítsuk meg az ételdaraboktól a fogkefét: hüvelyk-és mutatóujjunk segítségével mozgassuk át a sörtéket, majd tartsuk erős vízsugár alá. A művelet befejezése után papírtörlővel töröljük szárazra a sörték között.
3-4 naponta pedig végezzük el a következő műveletet is: egy csésze vízhez keverjünk hozzá 3-4 teáskanál szódabikarbónát, majd állítsuk bele a fogkefénket, úgy, hogy a sörtét teljesen ellepje a víz. Legalább két órán keresztül hagyjuk a szódabikarbónás keverékben állni. Majd vegyük ki a vízből, és tegyük olyan helyre, ahol kellőképpen meg tud száradni.
Az ecet is egy kiváló szer a fertőtlenítésre. Egy fél pohár hígítatlan ecetbe tegyük bele a fogkefét sörtéjével lefele, hetente egyszer, és hagyjuk benne legalább egy órán keresztül, majd szárítsuk ki.
A fogkefét a mosogatógépben is fertőtleníthetjük, hiszen a hő és gőz hatására elhalnak a baktériumok. A program lejártával tegyük a levegőre a fogkefét, hogy tudjon megszáradni.