Az almaecetnek számos jótékony hatása van, éppen ezért ajánlatos beilleszteni hétköznapjainkban. Használjuk főzéshez, de úgy a legjobb, ha minden reggel megiszunk egy keveset belőle egy pohár vízben elkeverve.
Számos betegséget előzhetünk meg rendszeres használata által. Mivel kiváló emésztésserkentő és beindítja az emésztést is, fogyókúrázóknak is ajánlott megismerkedni az almaecettel.
Vásároljunk bioalmát, és készítsük el otthon a saját, természetes gyógy-almaecetünket.
1. Mossuk meg alaposan az almákat, majd héjastól vágjuk darabokra. Ha szeretnénk, hogy hamarabb elkészüljön az ecet, akkor egy kicsit turmixoljuk össze, de ne legyen teljesen pépes. Ha hagyományos módon akarjuk elkészíteni, akkor egy nagylukú reszelőn reszeljük le.
2. Tegyük egy nagyobb befőttes üvegbe, adjunk hozzá egy kevés cukrot vagy mézet és öntsük fel vízzel. A tetejére tegyünk egy steril gézdarabot, és rögzítsük egy befőttes gumival.
3. Egy körülbelül stabilan 20 fokos szobában tároljuk.
4. Egy hét múlva nagyon erős ecetszag fog terjedni, hiszen beindul az erjedési folyamat. Ekkor az üveget vigyük a pincébe vagy kamrába. Egy hónapig kell érlelnünk, majd szűrjük le, és töltsük steril üvegekbe.