A kakaóvaj egy olyan csodálatos kence, melyet kívülről és belülről is egyaránt használhatunk. Nem csak csodálatos bőrünk lesz tőle, hanem segít megőrizni a kívánt testsúlyunkat is.
A kakaóvajat a Közép-és Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában őshonos kakaóbab örökzöld cserjéjéből vonják ki. A fa el kell érje a négyéves kort, ahhoz, hogy gyümölcsöt teremjen, azonban ezt követően kb. nyolcvan évig terem.
A kakaóvajat már a maják és az aztékok is ismerték és használták. Bizonyos indián törzsek pedig már a csodálatos csokoládé italt is előállították a kakaóbabból és fogyasztották.
A kakaóvaj 5% vizet, 20% fehérjét, 7 % keményítőt, 4% cellulózt, 2% és 50% zsírt tartalmaz. Nagyon értékes zsírsavak is vannak benne, mint például a palmitinsav, sztearinsav és linolsav. A kakaóvaj gazdag E-vitaminban és flavonoidokban is.
Évszázadok óta ismerik és használják bőrápolóként, hiszen puhává varázsolja a bőrt, ráadásul a terhességi csíkokat is halványítja. A test hőmérsékletének hatására gyorsan megolvad, és egyenletesen felszívódik a bőrbe. Bizonyos kutatások szerint csökkenti stresszt, növeli az immunitást és megakadályozza a rák kialakulását.