Egyesek által kedvelt, mások által megvetett kellék. Akárhogy vesszük, jól meghatározott szerepe van a konyhában. Akár egyszerűbb saláták, akár összetettebb ételek elkészítéséről beszélünk, mindig felvetődik a kérdés, hogy ehhez meg ehhez milyen ecetet is adjunk?
Először is tudnunk kell, hogy az ízesített ecet minden esetben borecetből készül, amihez különböző íz-kivonatokat adnak, úgy mint: fokhagyma, tárkony, málna stb…
A balzsamecet különleges szőlőfajtából készül, amelyet késő gyűjtenek be, hogy az átlagosnál több cukrot tartalmazzon és az íze intenzívebb legyen. Minőségét tekintve több kategóriákba is sorolhatók a különböző balzsamecetek, de mindmáig a legjobb minőséget Olaszország Modena régiója termeli.
Hogyan használjuk fel a különböző típusú eceteket
Balzsamecet – töltsük már megfőtt halra vagy húsra (fehér balzsamecetet), használjuk páchoz, salátaöntetekhez.
Rizs ecet – leginkább fűszeres, enyhén csípős keleti ételekhez használják
Tiszta borecet – salátaöntetek, szószok és néha pác
Maláta ecet – mártásos, ecetes élelmiszerekhez használják leginkább, ritkábban salátaöntetekhez
Almaecet – salátákhoz, savanyúságokhoz és páchoz használják
Champagne ecet – kizárólag salátaöntetekhez használják
Ha netalán túl sok ecet halmozódott fel a konyhában, és nem tudni, hogyan és mire használható fel, tipp: használjuk bármihez. Kiválóan használható kávéscsészék, régi főzőedények, mikrohullámsütő, hűtőszekrény tisztításához, mert az enyhe maró hatása miatt remekül tünteti el a foltokat. Továbbá kiváló befőző borkánok áporodott szagának eltávolításához is. A kezünkbe ivódott ecetszag miatt pedig nem kell aggódni, mert egy egyszerű kézmosással megszabadulhatunk tőle.