Az hidegebb időjárás tartozéka a parkokban, tereken sütött gesztenye. Igaz, hogy ez egy jellegzetesen téli csemege, de a termést ősszel kell szüretelni, és már sok üzletben lehet is kapni. Így, nyugodtan készíthetünk már szeptemberben is otthon sült gesztenyét.
A szelídgesztenyét sokszor elég drágán tudjuk megvásárolni, melynek egyik oka, hogy csak öt év után terem. A másik fontos dolog, amit nem árt tudnunk róla, hogy amellett, hogy drága, számos vitamint és ásványi anyagot rejt magában.
Sok benne a C-vitamin, így segít az immunrendszer szinten tartásában, és a zsírégetésben is fontos szerepe van. A szelídgesztenye bőven tartalmaz B-vitamint, kalciumot, káliumot is. Eredményes vízhajtónak bizonyul, ezért rendszeres fogyasztása által csökkenthetjük a has és derék térfogatát is.
Nyugodtan beilleszthetjük a diétás, fogyókúrás étrendbe, hiszen nagyon kevés zsírt és koleszterint, viszont annál több rostot tartalmaz. Fogyasztása által felgyorsul az anyagcsere, és távoznak a megrekedt salakanyagok is.
A vitamin-és ásványi anyag tartalma igencsak kiemelkedő, többek közt található benne a B-vitamin több fajtája, C- és E- vitamin, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, foszfor is. A szelídgesztenyében található egy ún. eszcin nevű anyag, mely jótékony hatással van a gyulladásos betegségekre, védi az érfalat, görcsoldó, csökkenti a narancsbőrt és kiváló antioxidáns.
A népi gyógyászatban alkalmazták hasmenés, görcsoldás, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen is.
A szelídgesztenye az egyik legjobb természetes fényvédő, így gyakran használják krémek alapanyagként. Külsőleg kenegethetjük a belőle készült krémmel a fekélyes, irritált bőrt, vagy készíthetünk a termés segítségével ülőfürdőt.