A petrezselyem a kiskertek elmaradhatatlan tartozéka, de manapság már ablakpárkányon, teraszon cserépben is termeszthetjük, így bármikor csíphetünk belőle egy keveset.
Egészségünkre gyakorolt hatása számottevő, ezért fogyasszunk belőle minél többet. Illóolaj tartalma miatt serkenti az emésztést, és ha csak úgy magára berágcsálunk belőle, frissíti a leheletet is.
Erős gyulladáscsökkentő, de nyugtató és antioxidáns hatással rendelkezik. Sok benne az A-, C- és E-vitamin, és magas a vastartalma is. Ha citrommal és rozmaringgal kombináljuk, kiválóan méregteleníti a szervezetet.
Készítsünk petrezselyem főzetet az egészségünkért!
Forraljunk egy bögre vizet, majd öntsük rá 2-3 kanál szárított vagy friss levélre. Hagyjuk állni egy keveset, majd édesítés nélkül igyuk meg. Naponta háromszor fogyasszunk a főzetből, vízhajtó hatása van, de vérnyomás problémákra, reuma ellen, és ízületi problémákra is használhatjuk. Terhesség ideje alatt azonban mellőzzük.