A szilva az egyik legegészségesebb, nálunk is könnyen megtermelhető gyümölcs. Ha ültetsz egy-két szilvafát az egész családod egészségéről gondoskodhatsz egész évben, hiszen aszalt formájában is hatékony. A lila gyümölcs nagy mennyiségű nátriumot, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

Sok benne a B-, E-, C és D-vitamin. Kiemelkedő vastartalma miatt pedig főleg a vérszegényeknek és a krónikus fáradtsággal küzdőknek ajánlott fogyasztani. Fogyasztása által tehermentesíthetjük a májat és elkerülhetjük a bizonyos típusú májcirózisok kialakulását. Ha úgy érzi, hogy duzzadt a lépe és fáj, áztasson be két darab szilvát vízbe és másnap egye meg. A kúrát két napon keresztül végezze, így elmúlnak a panaszok és sokkal jobban fogja érezni magát.
Jó tudni, hogy a szilvának hashajtó hatása van, így beilleszthetjük fogyókúrás étrendünkben, de a bélparaziták ellen is hatásosnak bizonyul. Az aszalt szilva számos olyan antioxidánst tartalmaz, mely segítségével megelőzhetjük és legyőzhetjük a rák különböző fajtáit.
A szilva egy olyan savfajtát tartalmaz, mely segít a szerotonin termelésben és ezáltal megnyugtatja az idegrendszert. Ezért, akár nyersen, akár aszalva, akár szilvalé formájában a gyümölcs csodákra képes.