A legtöbb gyümölcs, zöldség héját általában gondolkodás nélkül dobjuk a szemetesbe, legjobb esetben a komposztba. Azonban, ha odafigyelünk arra, hogy bio-zöldséget, gyümölcsöt válasszunk, akkor azok héja igencsak sok értékes tápanyagot tartalmaz.

Kimberly Snyder, a The Beauty Detox Foods szerzője sok hasznos információt elárul azzal kapcsolatban, hogy miért nem szabad kidobni a gyümölcsök héját. Azt tanácsolja inkább építsük be diétánkba ezeket a tápanyagokban gazdag alkotóelemeket.
“A héj háromszor-négyszer több rostanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcs. A rostok pedig nagy segítségünkre vannak abban, hogy hatékonyan megszabaduljunk a méreganyagoktól. Ezen túl pedig számos antioxidánst és vitamint is tartalmaznak, melyek segítenek a fiatalság megőrzésében. Pozitívumuk még az is, hogy kevés kalóriát, zsírt és cukrot tartalmaznak” – mondja Snyder.
A könyvből megtudhatjuk azt is, hogy egyes citrusfélék héja több C-vitamint tartalmaz, mint például a gyümölcs húsa, vagy a belőle nyert lé. Például a friss bionarancs héja többek közt tartalmaz cinket, kalciumot, szelént és mangánt is. Snyder azt tanácsolja, hogy reszeljük bele ételeinkbe, salátáinkba minél többet belőle, és rendszeresen fogyasszuk, lehetőleg hőkezelés nélkül.
A banán héja növeli a szerotonin szintet, így jó hatással van a hangulatingadozásra. Akárcsak maga gyümölcs, sok káliumot tartalmaz, de található benne oldódó rost (a rossz koleszterinszint csökkentésére) és oldhatatlan rost (ez segíti a bélműködést). Indiában és Ázsiában például rendszeresen fogyasztanak sült banánhéjat. Tehetjük például smoothie-ba is, csak meg kell várni, hogy jó érett legyen a banán héja.
A görögdinnye héja például egy citrulin nevű aminosavat tartalmaz, mely segít kitágulni a vérereknek,így javítja a vérkeringést. Ezenkívül pedig sok C- és B6-vitamin található benne. Hámozzuk le a zöld részét, és préseljük a héjat gyümölcslevekbe, vagy vágjuk salátákba.
Fontos, hogy mindig bio gyümölcsöt használjunk, hiszen a növényvédő szerek alapos mosás alkalmával sem távolíthatóak el teljesen.
Ne felejtsük el a magokat sem! Az ananász magjai például tisztítják a szervezetet és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, sok bennük a tápláló enzim. A papaya magja pedig segíti a máj méregtelenítését és másnaposság ellen is ajánlott.