Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ne kövesd el ezt a hibát sütéskor! Az odaégetett ételekben rákkeltő anyagok keletkezhetnek.

Az akrilamid az aszparaginsav és egyes természetesen előforduló szénhidrátok közötti reakcióból képződő anyag.

Nyers vagy főtt ételekben nem található meg. A tejtermékek, a hús és a halak nagy valószínűséggel szintén nem tartalmazzák. Füstölés során azonban már képződhet ez az anyag.

Az akrilamid jelenléte elsősorban az étel elkészítésétől függ.

A javasolt aranyszabály értelmében az ételt addig kell sütni, amíg aranybarnára sül, nem sötét barnára és semmiképpen sem feketére. Ez az ideális sütési idő korlátozza a méreganyag képződését. Arra is érdemes odafigyelni azonban, hogy a túl alacsony hőmérsékleten történő főzés vagy sütés nem öli meg a baktériumokat.

Amikor a toxikus anyagot felfedezték az ételekben, a kutatók nem tudták meghatározni, vajon a sült ételekben található szintje valós rákkeltő veszélyt jelent vagy sem. Egy 2015-ös tanulmány azonban kimutatta, hogy a sült ételekben található akrilamid nem jelent nagyobb kockázatot, legalábbis a rák általánosan előforduló típusai esetében.

Vannak azonban más olyan vegyületek is, amelyek aggodalomra adhatnak okot, például azok, amelyek a grillezett ételek elkészítése során keletkeznek.

Ezek két kategóriába sorolhatók: policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), ebbe a kategóriába tartozik egyébként a naftalin is, és heterociklusos aromás aminok (HAA).

A PAH a hús zsírjából képződik, amikor az megég, a HAA pedig egyes aminosavakat és cukrokat tartalmazó molekulák reakciójában jelenik meg.

Állatkísérletek kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a rákkal, de ezekben az esetekben jóval nagyobb szintű mérgezésről volt szó, mint amennyit a grillezett ételek tartalmaznak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!