A fekete retek és a zöld káposzta az ősz egyik legolcsóbb zöldségeinek sorába tartozik. Bármelyik piacon beszerezhetjük és ráadásul nagyon egészségesek. Ne feledkezzünk el erről a két nagyon értékes szezonzöldségről.
Zöld káposzta
Nagyon sok formában elkészíthetjük, sütve, főzve és természetesen nyersen is. Éppen ezért használjuk ki, hiszen tele van vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal. Magas K-vitamin tartalma miatt igen erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, védi az ereket és kalciumtartalmával együtt gondoskodik a szív és a csontok egészségéről.
Magas a béta-karotin tartalma is, éppen ezért, akik sokat ülnek számítógép előtt, jó ha közben minél több káposztachipset fogyasztanak.
A káposztachipset könnyedén elkészíthetjük otthon, nincsen másra szükségünk, mint káposztára, tengeri sóra és olívaolajra.
Mossuk meg a káposztát, a leveleit tépkedjük darabokra, majd mártogassuk bele mindkét oldalukat a tengeri sóval elkevert olívaolajba. Tegyük a sütőbe egy tepsibe, és addig süssük-aszaljuk őket, míg jó ropogósak lesznek. Ez körülbelül 15 percig tart, vigyázzunk ne égessük oda őket.
A fekete retek
Benne található egy igencsak említésre méltó anyagcsoport, az úgynevezett izotiocianátok. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy hatékonyan szembeszállnak a rákos megbetegedések különböző formáival és az artritisszel. Ezenkívül kiváló méregtelenítő és jó hatással van a hormonháztartás szabályozására is.
Készítsünk finom és rendhagyó burgonyás reteklevest. Nem éppen egy megszokott leves, de megéri kipróbálni, hiszen igencsak finom kombináció.
A hagyományosan készített krumplileveshez, amikor a krumplik már majdnem egészen meg vannak puhulva, adjunk hozzá papírvékony szeletekre vágott meghámozott fekete retket. Hagyjuk még egy keveset főni, hogy a retek is megpuhuljon, és a megszokott módon tejszínnel sűrítjük.