Egyre többen próbálják beszerezni háztáji, megbízható forrásból az étkezéshez szükséges húst. Sok elrettentő példát hallhatunk a kereskedelemben forgalomban levő húsokról, sőt, ha jobban szemügyre vesszük, láthatjuk se színűk, se állaguk nem igazán természetes.
Nemrég egy 45 perces német dokumentumfilm készült arról, hogy milyen cseleket alkalmaznak az élelmiszeriparban. A film megnézése után olyan szokatlan dolgokat láthatunk, amelyet sosem gondoltunk volna…
Az egyik legfurább dolog a ragasztott sonka. A boltok élelmiszerrészlegein sokszor láthatunk igencsak kívánatos vékonyra szeletelt sonka-példányokat. Ha közelebbről megnézzük azonban a színük is teljesen természetellenes és a rostok is össze-vissza futnak benne. Az árban is elérhető sonkaszeletekben sokszor szemmel látható szabályos tagolódás is felfedezhető.
A film készítői laboratóriumi vizsgálatoknak tették ki az ún. ragasztott sonkaszeleteket, és kiderült, hogy valójában egy szelet sonka legalább három disznó húsából származik. 2010-ig volt legális az az enzim, amelynek segítségével összeragasztják a sonkadarabokat. Ezt a folyamatot akár otthon is könnyedén el lehet végezni, mivel két háziasszony ki is próbálta. A világhálón rendeltek az enzimből, majd a húskockákat összekeverték vele, és egy éjszakán keresztül szorosan fóliába csavarták. Reggelre úgy nézett ki az alkotás, mintha az egyetlen hús darab lenne.
Az átverés az az egészben, hogy a boltban kapható rétegzett sonkákon nem tüntetik fel, hogy miből is áll, amit éppen fogyasztunk.
A filmben két gyanúsnak látszó terméket tesztelnek, az egyik a műsonka, a másik pedig a műsajt. A műsonka csak 51%-a hús, a többit szójafehérje, glükóz szirup, burgonya keményítő, fűszerek és adalékok teszik ki.
A 45 perces filmet érdemes megnézni, hiszen szépen sorban leplezi le, hogy mit tartalmaznak, és mit nem élelmiszereink. Lehet, hogy teljesen elmegy a kedvünk a boltban vásárlástól?