A tojás az egyik legmegosztóbb élelmiszer. Míg sokan igazi szuperélelmiszernek tartják, mások a sárgájában lévő koleszterin miatt „tiltólistára” helyezik. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.
A koleszterinszinttel szoros összefüggésben van az erek falán lerakódó meszes plakk, azaz az érelmeszesedés, amely pedig a szívbetegségek leggyakoribb oka. Az utóbbi évek kutatásai azonban kimutatták, hogy a tojásfogyasztásnak valójában kevés közvetlen hatása van a felhalmozódó plakk mennyiségére.
Nick Norwitz, a Harvard Egyetem doktorandusza elhatározta, hogy aláveti magát egy kísérletnek, és egy hónap alatt 720 tojást evett meg (naponta 24 darabot), hogy megvizsgálja, milyen hatása lesz ennek a koleszterinszintjére.
Meglepő módon azt tapasztalta, hogy az LDL-koleszterin szintje (amit rossz koleszterinnek is szokás nevezni) nemhogy nem növekedett meg, hanem 18%-kal csökkent.
Norwitz egy YouTube-videóban osztotta meg a tapasztalatait, és elmondta, hogy célja annak bemutatása volt, hogy a tojásfogyasztás nem okozza a koleszterinszint megugrását.
„Feltételeztem, hogy ha egy hónap alatt megeszem 720 tojást, ami önmagában 133 200 mg koleszterint jelent, az nem növelné a koleszterinszintemet. Pontosabban nem növelné az LDL-koleszterin szintemet” – magyarázta a videóban.
„És valóban nem növelte meg, a legkevésbé sem. Annak ellenére, hogy a koleszterin bevitelem több mint ötszörösére nőtt, az LDL-koleszterin szintem valójában csökkent” – számolt be a tapasztalatairól.
Egy tojás körülbelül 186 milligramm koleszterint tartalmaz. A magas koleszterintartalmú egyéb élelmiszerek közé tartoznak ezenkívül a vörös húsok és a kagylófélék.
Arról, hogy miért nem emeli meg a tojásfogyasztás a koleszterin szintet, a szakértők a következőket feltételezik: A bélben a koleszterin a bélsejtek receptoraihoz kötődik, és előidézi egy hormon felszabadulását, ami a véráramban a májba jut, ott pedig a GPR146 nevű receptorhoz kötődik, amely jelzi a májnak, hogy kevesebb LDL-koleszterint termeljen, ezzel egyensúlyban tartva annak szintjét a szervezetben.
Kísérlete első két hete után Dr. Norwitz úgy döntött, hogy elkezd napi 60 gramm szénhidrátot is fogyasztani a tojások mellett. Ehhez olyan gyümölcsökre összpontosított, mint a banán, az áfonya és a fagyasztott cseresznye, amit makadámia dióból készült krémmel fogyasztott.
Elmagyarázta, hogy a több szénhidrát fogyasztása hogyan segíthet a szervezet koleszterinszintjének további csökkentésében. Az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élőknél az LDL-szint hajlamos megugrani a szervezetben, mert az a szénhidrátok helyett zsírt kezd el égetni energiaként. Ha azonban valaki több szénhidrátot fogyaszt, akkor éppen fordítva történik – az LDL-szint csökken a szervezetben, mert az illető több energiát kap a szénhidrátokból.
Norwitz videójához több hozzászólás is érkezett, és a felhasználók többsége egyetértett a kísérlet eredményeivel.
„Azért néztem meg a videót, mert tudtam, hogy az LDL szintje nem fog emelkedni, és szeretném megosztani ezt a videót a családom néhány tagjával, akik kiborulnak attól, mennyi tojást és húst eszem!” – írta egy kommentelő, egy másik pedig megjegyezte: „67 év alatt szinte minden nap ettem tojást, és soha nem mondtam le róla. Nagyon egészséges vagyok, nem járok orvoshoz, nem szedek gyógyszereket.”