A nyár második felétől, már figyelhetjük az erdők, patakok szélét, hiszen a rejtőzködő fekete szeder szemek bárhol felbukkanhatnak. Az érett húsos példányok igencsak finomak tudnak lenni, emellett pedig egészségesek is.

Erős antioxidáns
A szederben nagy mennyiségű vitamin, ásványi anyag és szerves sav található, melyek mind hozzájárulnak a szervezetünk egészséges működéséhez.
Nagyon sok C-vitamin és bioflavonoid található benne, ezért erős antioxidáns. A gyümölcsök közül a szeder tartalmazza a legtöbb antioxidánst, mely segít a rákos betegségek kialakulásának megakadályozásában.
Segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kitisztításában is. Szakértők szerint a gyümölcs leginkább nyersen hatékony, ezért fogyasszuk így, ha tehetjük, de fagyasztva is keveset veszít jó tulajdonságaiból.
Jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre
Nagyon sok rostot tartalmaz. Ezenkívül pedig alacsony a kalóriatartalma, egy csésze szeder mindössze 62 kalóriát tartalmaz. Segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, a gyomorégést, a gyomor-és vastagbélrákot. Tanin sav tartalma miatt csökkenti a bélgyulladást, enyhíti az aranyér okozta fájdalmakat, és jó hasmenés ellen is.
Lassítja az öregedési folyamatot
Polifenol tartalma miatt jótékony hatással van az öregedés késleltetésére. Segít megfiatalítani a bőrt, karbantartja az agyat, a rendszeres fogyasztók között memóriajavulást észleltek. Kutatások szerint véd a káros sugárzások által létrejött rákfajtákkal és hormonális problémák kialakulásával szemben. Ösztrogéneket juttat a szervezetbe, így megakadályozza az emlőrák és méhnyakrák kialakulását, illetve terjedését.
Egyes nők sok szedret esznek, mert a benne található K-vitamin segít az izmok ellazulásában. Rendszeres fogyasztása segít a menstruációs ciklus szabályozásában, a keringési problémákban és vérrögök kialakulásában is.