Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Már napok óta tombol a hőség, és még az éjszakák is csak alig nyújtanak egy cseppnyi felüdülést. Az egészségügyi minisztérium az orvosi kamarával és a közegészségügyi intézményekkel közösen adott ki egy közleményt, mely szerint ajánlott kerülni a napon való tartózkodást délelőtt 11 és délután 18 óra között.

A hatóságok azt remélik, ha felhívják a lakosság figyelmét arra, milyen óvintézkedéseket tegyenek meg a saját egészségük érdekében, a meleg sokkal elviselhetőbb lesz, mi több, csökkenthetők a kánikula által kiváltott kórházi beutalások száma is.

Fontos, hogy mindenki betartsa az orvosok javaslatait, főként ha plusz veszélyt jelent számára a hőség. Ugyanakkor a napi 1,5-2 liter folyadék – elsősorban víz fogyasztása kötelező, mint ahogyan azt sem szabad megvárni, míg a testünk szomjúsággal jelez. Ajánlott minden 15-20 percben egy pohár vizet felhajtanunk annak érdekében, hogy elkerüljük a kiszáradást.

A meleg napokon tanácsos sok gyümölcsöt és friss zöldséget fogyasztani – állítják az orvosok. Elsősorban azokat a fajtákat válasszuk, melyek lédúsak: görögdinnye, sárgadinnye, uborka, paradicsom, szilva. A víztartalmuk mellett ezek olyan tápanyagokat és ásványi sókat pótolnak a szervezetünkben, melyeket az izzadás során elveszítünk.

Kevesen tudják, de egy pohár natúr joghurt egyenértékű egy pohár vízzel, ami a hidratálást illeti.

A kint tomboló hőségben ne fogyasszunk semmiképp se alkoholt – beleértve a sört és a bort is. Az alkohol ugyanis kedvez a kiszáradásnak, és meggátolja a szervezetet abban, hogy harcoljon a meleg ellen. Ugyanakkor a magas koffeintartalmú italokat – kávét, teákat, kólát is ajánlott mérsékelni vagy elkerülni, mint ahogyan a magas cukortartalmú szénsavas üdítőket is, ezek ugyanis hashajtó hatásúak.

Míg odakint 30 fok feletti a hőmérséklet, kerülni kell a szabadban való tartózkodást, főként a napot. Ha mindenképp ki kell mennünk a lakásból, öltözzünk világos, szellős, természetes anyagból készült ruhákba, és viseljünk kalapot. A kánikula idején kerüljük a sporttevékenységeket és a kertészkedést is, halasszuk ezeket kora reggelre vagy késő estére, már amennyire a kinti hőmérsékletek ezt megengedik.

A lakást pedig lehetőleg természetes úton tartsuk hűvösen, és csökkentsük minimálisra a légkondicionáló berendezés használatát, mivel ettől is könnyen megbetegedhetünk. Inkább árnyékoljunk, sötétítsünk, és délelőtt 11 óra után már csukjunk be minden ajtót és ablakot, hogy kirekesszük a pluszfokokat. Ha nem bírjuk, használjunk ventilátort, vagy vegyünk egy kellemesen langyos zuhanyt, valahányszor szükségét érezzük.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!