Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A szakértők szerint, azok a személyek, akik tudatosan elkerülik a cukor hozzáadását a teához, vagy nem fogyasztanak sok édességet, mindezek ellenére is túlléphetik az ajánlott egészséges napi adagot. A kutatók szerint az elmúlt 30 évben ugyanis megkétszereződött az ételekhez hozzáadott cukor mennyisége.

A súly és a fogak egészségi problémáin kívül, a vizsgálatok összefüggést mutatnak a magas cukorbevitel és a kóros elhízás vagy a rák között.

A cukor függőséget okoz

A cigarettához vagy a drogokhoz hasonlóan, a tudósok úgy vélik, hogy a cukor is függőséget okozhat. A Princeton-i Egyetem amerikai szakértői megfigyelték, hogy a cukorban gazdag étrend abbahagyása a tengerimalacok esetében a nikotin- vagy morfiumfüggőséghez hasonló tüneteket, azaz idegességet vagy hidegrázást okozott.

Növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Tekintettel arra, hogy a magas cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz vezet, a túlsúly elősegíti a cukorbetegség kialakulását. Romániában több mint 500 000 ember szenved cukorbetegségben, és világszerte ez az arány 270 millió beteget jelent. A szakemberek előrejelzése sem optimistább: az elkövetkező 50 évben, ha az étrendben nem történik jelentős változás, a cukorbetegek száma megduplázódik.

Egy, az „American Medical Association Journal”-ban közzétett tanulmány szerint, azoknál a nőknél, akik naponta egy vagy több magas cukortartalmú italt fogyasztanak, dupla kockázatként jelentkezhet a 2. típusú cukorbetegség.

A szakemberek szerint még a mesterséges helyettesítők sem egészen egészségesek. A legismertebb édesítőszer a szacharin, amely 300-szor édesebb, mint a cukor. De ezt is jó elkerülni, mivel a tengerimalacokkal végzett vizsgálatok kimutatták, hogy rákkeltő hatású.

Rákot és korai öregedést okoz

A napjainkig végzett tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik sok édességet és cukros terméket fogyasztanak, fokozott rákbetegség-kockázatot mutatnak, különösen a hasnyálmirigyben, a bőrben, a méhben vagy a húgyutakban. A vastagbélrák előfordulási gyakorisága ötször magasabb az édességet fogyasztók körében, mint azoknál, akik ritkán fogyasztanak cukrot.

A kutatások azt is megállapították, hogy a magas cukorfogyasztás növeli a szervezet oxidatív stresszének szintjét, ami elősegíti a korai öregedést és a rákot. A laboratóriumi egerekkel végzett vizsgálatok összefüggést találtak a nagy mennyiségű édes italfogyasztás és az alacsony memóriakapacitás, valamint az Alzheimer-kór között. A magas cukorfogyasztás által okozott betegségek között szerepel a csontritkulás, a szklerózis, a szívbetegség, a gyomorhurut, a menstruációs rendellenességek, a reuma, a vérszegénység, az arc és homloküreg gyulladás, és az elhízás.

Kóros elhízást okoz

Az elhízás gyakran előfordul az édességet fogyasztóknál, és a megfigyelések szerint az édesség veszélyesebb, mint a koleszterinben gazdag termékek (hús, sajt, margarin) fogyasztása.

Cukorfogyasztás a gyermekeknél

Gyerekek esetében, a cukorban gazdag termékek fogyasztása befolyásolhatja a növekedési folyamatot, angolkórt, vagy korai pubertást idézhet elő.

Mindig figyelmesen olvassuk el a termékek címkéim található összetételt!

A szakemberek azt tanácsolják, hogy figyelmesen olvassuk el az összetevők listáját, mivel a cukor sok termékben szerepel. A cukrot tartósítószerként és aromaanyagként használják az élelmiszeriparban. Nagyon figyeljünk a „light” termékekre! Némelyikük olyan anyagokat tartalmaz, amelyek még károsabbak, mint a cukor.

Cseréljük le a cukrot …

· mézre, mely ideális alternatíva, és felhasználható tea vagy tej édesítésére. Ne felejtsük el, hogy a méz édesebb, mint a cukor, ezért minél kisebb mennyiségben kell használni;

· barna cukorra, mely hasonló a szokásos cukorhoz, de sötétebb színű és felhasználható sütemények készítéséhez;

· gyümölcsökre, melyek segítik a vércukorszint normalizálását, szabályozzák a hasnyálmirigy működését, finomítják az ízlelést. A szárított gyümölcsök, például a mazsola, a füge vagy a szárított barack szintén kiváló pótlója a cukornak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!