A legtöbb tanulmány szerint a nagy mennyiségű állati eredetű fehérje, mint például a hús, tej, sajt, tojás, negatív hatással van az egészségre. Főleg a szív, vese és a vastagbél egészségét érinti negatívan a sok állati fehérje.
Szakemberek szerint azonban nem szükséges az összes állati fehérjét tartalmazó élelmiszert mellőzni, de jó tudni, hogy miből mennyit fogyaszthatunk.
Mivel az állati fehérjék megnehezítik, lelassítják az emésztést, jó, ha beosztjuk, hogy mennyi fehérjét eszünk. Ha kellőképpen odafigyelünk a fehérjefogyasztásunkra, könnyedén elkerülhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, az elhízást és a cukorbetegséget is.
1. Válasszunk figyelmesen
Fontos, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek minőségiek, és ezt ne felejtsük a diétás élelmiszerek esetében sem. Ha jól választottunk, az állati fehérjét tartalmazó ételek képesek csökkenteni a koleszterin- és triglicerid szintet, ezáltal védnek a szív-és érrendszeri, és a rákos megbetegedések ellen.
2. A megfelelő pillanatban fogyasszunk fehérjét
A megfelelő formában és időben elfogyasztott állati fehérje szabályozza a vércukorszintet, és védi a szerveztet a cukorbetegség ellen is.
3. A jó minőségű fehérje fokozza az anyagcserét és segít a fogyásban
Ha jó minőségű állati fehérjét választunk, felgyorsul az anyagcserénk, és fogyni is könnyebben fogunk. Sokkal aktívabb lesz az anyagcsere, és így a kalóriák is könnyebben távoznak majd.
4. 5-6 adag fehérjét fogyasszunk egy nap
A fehérjeadagot osszuk kisebb részekre, így a nap folyamán egyenletesen juttathatjuk be a szervezetbe. A két fehérjefogyasztás között legalább 2-3 óra kell elteljen. Így nem baj az, ha vacsorára fehérjedús ételünk volt, és reggelire is azt eszünk, hiszen jó néhány óra eltelt a két étkezés között. Minden étkezésünk tartalmazhat egy kevés fehérjét.
5. Minőségi fehérje
Mit jelent egy adag fehérje? Szakértők szerint akkora mennyiséget, amely elfér a tenyeredben, vagyis egy tojást, 85 gramm csirke, hal vagy marhahúst. Ezek a teljes értékű fehérjeforrások, melyekre szüksége van a szervezetnek. Ha reggel fogyasztod, akkor a szervezted több energiához jut hozzá, és az anyagcseréd is beindul. Választhatunk a következő növényi eredetű fehérjék közül is, ahhoz, hogy energikusan induljon a napunk: egy marék dió vagy bármilyen olajos mag, 2 evőkanál mogyoróvaj, mandula vagy kesúdió.