Bár sokan, a diagnózis felállítása után azt a választ kapják az orvostól, hogy ismeretlen okból alakult ki, és visszafordíthatatlan, mégis legújabb kutatások szerint a táplálkozással befolyásolható.
Sokan azok közül, akik e problémával küzdenek, arról számolnak be, hogy a táplálkozásukon való változtatással a tünetek teljesen eltűntek. A porckopás stádiumától függetlenül az egészséges táplálkozásra való áttéréssel a betegség mintegy eltűnt.
Az ízületi porckopás az évek során valószínűleg egy igencsak egészségtelen táplálkozás eredményéből született. Ide sorolható a kevés ásványi anyag, a szervezet elsavasodása (túl sok állati fehérje, tészták, szintetikus adalékanyagok stb. fogyasztása), koffein, alkohol, kávé, stressz, mozgáshiány. Az ízületi porckopás esetén sokszor csak a húsokat, különböző élvezeti szereket, cukroknak, tejtermékeknek fogyasztását tiltják le.
A változás azonban egy teljes életmódváltással kell kezdődjön. Arra kell figyelnünk, hogy szervezetünk ne savasodjon el túlságosan, hiszen a túlsavasodás elpusztítja a porcot, és gyulladás keletkezik.
Az egészségtelen táplálkozás következtében a szervezetben mérgező savak keletkeznek. Szervezetünk enyhén lúgos kellene legyen, ennek érdekében pedig felhasználódik a kalciumkészletünk. Ha túl kevés ásványi anyag kerül be a szervezetünkbe, akkor ez a csontokból fog kivonódni.
A létfontosságú ásványi anyagok hiánya pedig megakadályozza a porcok regenerálódását, így azok tömege egyre kisebb lesz. Ajánlott egy alapos savtalanítást végezni, majd áttérni savszegény és ásványi anyagban gazdag táplálkozásra.