A virágoskertek ékességei a rózsák. A leggyönyörűbb, buja illatot árasztó, szemet vonzó virágok akkor a legszebbek, ha egyikük a másikat éri. Ehhez azonban gondoskodnod kell a megfelelő tápanyagellátásukról. Talán meglepődsz, de a kertészek szerint az „aranyat érő” rózsatáp nem máshol, mint a konyhádban lapul!
Rengeteg rózsafajta létezik, egyik csodálatosabb a másiknál. A rózsa a legnépszerűbb virág a kertekben, egyértelmű, miért. Az a kertész, aki a legjobbat szeretné kihozni a rózsatövekből, már az ültetésnél meggyőződik arról, hogy a növényei elegendő tápanyagot kapjanak a talajból. Ezért a leghatékonyabb műtrágyát használja, hogy a rózsái egész szezonban virágokban pompázzanak.
A rózsa annak függvényében bont virágot, hogy milyen tápanyagokra lel a talajban. Azok megfelelő utánpótlása fontos szerepet játszik abban is, hogy a növények erős és egészséges lombozatot növesszenek, amelyen majd bimbók fakadhatnak.
Sajnos, ezekre a tápanyagokra a töveknek állandóan szükségük van ahhoz, hogy lenyűgözzék a „gazdájukat”, és viszonylag gyorsan kimerítik a készleteiket.
Ezt szem előtt tartva Bryan Clayton, kertészeti szakértő és a GreenPal vezérigazgatója elmagyarázta, hogyan lehet a rózsákat „aranyat érő” konyhai hulladékokkal felturbózni. A profi kertész ugyanakkor arra is figyelmeztetett, melyik a leggyakoribb hiba, amit elkövethet egy hobbikertész a rózsák ültetésénél.
„A rózsák nem szeretik a rózsákat” – fogalmazott. Vagyis sose ültessük őket egymáshoz közel. Legalább egyméteres teret hagyjunk közöttük, egyébként elvonják egymástól a tápanyagot, és tönkremennek.
A rózsák továbbá „minden szépségük mellett is szeszélyesek tudnak lenni, és a földdel való birkózásom során rájöttem, a rózsák boldogságban tartása részben művészet, részben tudomány. Ha a rózsáknak extra lendületet kell adni, van néhány dolog a konyhában, ami csodákra képes, de van egy gyakori buktató is, amit el kell kerülni” – magyarázta a szakértő.
De aggodalomra semmi ok: „ha ezeket a dolgokat jól csinálod, akkor a valaha látott leglenyűgözőbb virágokkal jutalmaznak meg” – egészítette ki Clayton.
A kertész a banánhéjat emelte ki, ami „olyan a rózsák számára, mint az arany” – nyilatkozott. Mivel káliumban gazdag, támogatja a növény általános egészségét, segít a virágképzésben, és erősíti a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Azonban ne csak úgy dobáljuk a talaj tetejére!
Aprítsuk fel vagy turmixoljuk össze, a darabokat/pépet pedig dolgozzuk be a rózsa körüli talajba, vagy ássuk el sekélyen, vigyázva a gyökérzetre.
Bryan megjegyezte: a banánhéj „így gyorsabban lebomlik, és a növények táplálása érdekében azonnal munkához lát, anélkül, hogy nemkívánatos kártevőket vonzana magához”.
A kávézacc egy másik konyhai hulladék, amit „a rózsák szeretnek”. Nitrogént adnak a talajhoz, javítják a talaj szerkezetét, és ösztönzik a hasznos férgek és mikrobák elszaporodását, ami szintén fontos a rózsáknak. Csak szórd el a rózsák köré, de figyelj arra, hogy ne vidd túlzásba, mert „a túl sok túl savassá teheti a talajt” – int a szakértő.
Clayton a tojáshéjat is szóba hozta, viszont hatalmas felkiáltójellel. Bár gyakran emlegetik hatékony kalciumnövelőként, és ez így is van, a tojáshéj akkor válik szupertáppá, ha apróra zúzva hintjük el a kertünkben.
„Hiba csak úgy ledobni őket anélkül, hogy előbb összetörnénk. A nagy darabok lebomlása sokáig tart, ami azt jelenti, hogy a rózsák nem kapják meg a kalciumot, amikor szükségük lenne rá” – magyarázza a szakértő, aki szerint porrá törni a legjobb és belekeverni enyhén a talajba, így hasznosul a legjobban, a legrövidebb időn belül.