KezdőlapHobbyAz orchideák folyamatosan virágozni fognak, ha 10 naponta ezzel az oldattal öntözöd...

Az orchideák folyamatosan virágozni fognak, ha 10 naponta ezzel az oldattal öntözöd őket

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az orchideák lenyűgöző növények, de nehéz lehet a virágzási időszakukat tartósan fenntartani. Van azonban egy egyszerű trükk, ami hozzásegít, hogy ezek a csodálatos növények folyamatosan virágozzanak.

A legismertebb és legkedveltebb orchideaféle a lepkeorchidea (Phalaenopsis), amely virágának trópusi pillangókra emlékeztető különleges alakjáról kapta a nevét. A lepkeorchideák különösen gazdagon virágoznak és szívós növények, ezért kezdő kertészek számára is ideális választást jelentenek.

Bár viszonylag könnyen gondozhatók, van néhány dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni, különben nem sokáig virágoznak majd – írja az Express.co.uk.

Ezt szem előtt tartva egy orchidearajongó a TikTok-on osztotta meg, hogy tartja folyamatosan virágázásban ezt a különleges növényt. A Kiva nevű felhasználó azt ajánlotta az orchideatulajdonosoknak, hogy öntözzék banánhéjjal dúsított vízzel az orchideáikat 10 naponta.

A banánhéjat először is fel kell darabolni, majd meleg vízbe áztatni, és állni hagyni néhány óra hosszat – minél tovább áztatjuk, annál jobb.

Ezután szűrjük le a vizet, és öntözzük ezekkel az orchideákat. Ezt a folyamatot érdemes 10 naponta megismételni a legjobb eredmény érdekében.

Mark Curran orchidea szakértő szintén megerősítette a módszer hasznosságát, és azt mondta, a banánhéjas víz nagyszerű szerves trágya, mivel káliumot, foszfort és kalciumot tartalmaz.

A banánvíz készítésének módszeréhez a szakértő azt javasolja, hogy a friss banánhéjat 48 órán át áztassuk vízben, majd hígítsuk négy az egyhez arányban vízzel.

Alternatív megoldásként azt javasolja, hogy a banánhéjat vágjuk vékony csíkokra, szárítsuk a napon két napig, majd őröljük porrá, amelyet a termesztő közegre lehet szórni.

Curran szerint ugyanakkor a rizsvíz is nagyszerű szerves trágya, mivel nyomokban nitrogént, foszfort és káliumot, valamint keményítőt tartalmaz, amely nagyszerűen hat a gyökerekre. Megjegyezte, hogy a rizsvíz különösen hasznos az orchidea számára, amikor virágzik.

A rizsvíz elkészítéséhez egyszerűen áztassuk a rizst vízben legalább 30 percig, majd szűrjük le a vizet egy üvegbe vagy befőttesüvegbe, és hagyjuk egy hétig erjedni, de tartsuk távol a közvetlen napfénytől.

Az oldatnak lélegeznie kell, ezért csak lazán csavarjuk rá a kupakot az üvegre, vagy fedjük le azt egy porózus ronggyal, hogy a levegő áramolhasson.

Egy hét elteltével hígítsuk fel az oldatot ugyanannyi vízzel, és permetezzük a gyökerekre, ahol rovarölő szerként is hat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet