KezdőlapHobbyErre a tápszerre van szüksége az orchideának, hogy gyönyörű virágai legyenek

Erre a tápszerre van szüksége az orchideának, hogy gyönyörű virágai legyenek

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az orchideák rendkívül népszerű szobanövények, amelyek gondos ápolást igényelnek. Bár kétségtelenül lenyűgözőek, meglehetősen kényesek lehetnek. Az orchideák gondozásakor az öntözés és a tápszerezés a két legtrükkösebb terület, de ha ezekre odafigyelünk, a növények bőséges virágzással hálálják meg gondoskodásunkat.

Az orchideák rendkívül érzékenyek a túl sok tápszerre, ezért fontos tudni, hogy mikor és milyen mennyiségű tápszert kell biztosítani nekik.

Milyen gyakran kell tápozni az orchideákat

Az orchideákat rendszeresen táplálni kell, hogy egészségesek maradjanak, de fontos, hogy ne essünk túlzásba. A szakértők szerint a túl kevés tápszer mindig jobb, mint a túl sok, mivel ezek a növények rendkívül érzékenyek, és a túl sok tápszer kárt tehet a gyökereikben.

Azt is fontos tudni, növekedési ciklusuk során mikor mennyi tápanyagra van szükségük. Az orchideákat mindenképpen tápozni kell a tavaszi és nyári növekedési csúcsidőszakban, mivel ilyenkor a levelek és a gyökerek egyaránt aktív fejlődésben vannak.

Általános irányelv, hogy ebben az időszakban 2-4 hetente kell tápszerezni. Ősszel és télen azonban – amikor az orchideák gyakran nyugalmi fázisba kerülnek – tanácsos csökkenteni vagy leállítani a tápoldatozást.

Sok orchideatermesztő inkább hetente tápoldatozza a növényeit, de kisebb mennyiségben – a teljes havi adag egynegyedét biztosítva hetente.

Emellett ajánlott időnként sima vízzel átmosni a növények gyökerét, hogy eltávolítsuk a műtrágyából felhalmozódott felesleges sókat a cserépből. Ezt körülbelül havonta egyszer kell megtennünk.

Mi a legjobb műtrágya orchideák számára?

A legjobb, ha kifejezetten orchideák számára kifejlesztett, vízben oldódó tápszereket vásárolunk. Ugyanakkor a legjobb tápszer kiválasztását az ültető közeg is befolyásolja. A nitrogén-, foszfor- és kálium a legtöbb tápszer összetétele, ezek az úgynevezett NPK tápszerek, és bármelyik műtrágya címkéjén fel van tüntetve az egyes tápanyagok aránya. Ez a kiegyensúlyozott tápszereknél általában 20-20-20 vagy 10-10-10.

Ha ültető közegként fakérget használunk, az orchideák magasabb nitrogénarányú műtrágyát igényelnek, például 30-10-10 vagy 15-5-5-5 arányban. A hagyományos virágföldben nevelt orchideák számára a kiegyensúlyozottabb, például 20-20-20 arányú keverék lehet az ideális.

A virágzás előtt és a virágzási fázisban használhatunk úgynevezett virágzásfokozó műtrágyát, magasabb foszfor tartalommal, például 10-30-20 arányban. Ez serkenti a virágzást.

Mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett útmutatásokat, mivel a túl sok tápszer komoly károkat okozhat a növényben.

Mindig jobb, ha kifejezetten orchideák számára kifejlesztett tápanyagokat használunk, azonban ha óvatosak vagyunk, általános célú műtrágyát is használhatunk. Ennek mindenképpen kiegyensúlyozottnak kell lennie, 10-10-10 vagy 20-20-20 arányban.

Mikor nem szabad tápszerezni az orchideákat?

Rendkívül fontos, hogy soha ne tápszerezzük a növényeket, ha az ültető közeg száraz. Próbáljuk meg közvetlenül öntözés után időzíteni a tápszerezést. A száraz orchideák tápszerezése a gyökerek megégéséhez vezethet, és stresszelheti a növényt. Ezért tápoldatozás előtt mindig nedvesítsük meg a termesztő közeget.

Ugyanakkor a legtöbb orchideatermesztő nem tápszerezi a növényeit a téli pihenés hónapjaiban. A túltáplálás veszélye fokozottan fennáll az évnek abban az időszakában, amikor a növények nem növekednek. A téli tápoldatozást mindig csökkentett mennyiségben kell végezni, de akár teljesen abba is lehet hagyni tavaszig.

Az öntözés és a tápoldatozás mellett az orchideák metszése és átültetése is kulcsfontosságú része a szobanövények gondozásának. Néhány évente nem árt nagyobb cserépbe ültetni a növényeket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet