A csalán infúzió csak természetes összetevőket tartalmaz, hatékony trágya a zöldségek, így például a paradicsom számára is. A csalán az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény, és a benne található anyagok hozzájárulnak a palánták egészséges fejlődéséhez és a gazdag terméshez.
A csalánnal való tápozás előnyei és hátrányai
Az ásványi és szerves trágyákkal ellentétben a csalánkivonatnak számos jelentős előnye van:
• Könnyen beszerezhető, mivel a csalán gyakorlatilag mindenhol elterjedt;
• Az infúzió természetes összetevőkből áll;
• A tápoldat használata nem égeti meg a leveleket és a gyökereket;
• Nem halmozódik fel felesleges műtrágya a talajban;
• A csalán gazdag vitaminokban, szerves savakban és fitoncidokban;
• Az oldat gátolja a patogén mikroorganizmusok fejlődését.
Ugyanakkor a csalán tápoldat odacsalogatja a kertbe a földigilisztákat is, amik fellazítják és humusszal gazdagítják a talajt.
A csalánfőzet egyik hátránya erőteljes, kellemetlen szaga, valamint az a tény, hogy a talajfelszíni trágyázás nem javítja a talaj szerkezetét.
A csalán infúzió hasznos tulajdonságai
A csalánból készült infúzió nagyszerű tápszer lehet a paradicsomok számára a benne található anyagoknak köszönhetően:
- Makrotápanyagok: nitrogén, magnézium 6%, kalcium 37%, kálium 34%;
- Nyomelemek: vas, szilícium, réz, cink, mangán;
- Vitaminok: A, C, H, K1, E és B-komplex vitaminok;
- Aminosavak;
- Tanninok;
- Flavonoidok;
- Szerves savak.
A csalánfőzet ugyanakkor nemcsak a tápanyagok pótlására alkalmas, de levéltetvek ellen is jó megoldást jelenthet.
A csalánnal való talajfelszíni trágyázás növeli a talaj termékenységét, elősegíti a gyökerek és a csúcsok aktív növekedését, a termések kialakulását és gyors érését. Emellett növeli a paradicsom ellenálló képességét a betegségekkel, különösen a Phytophthora infestans gombafertőzéssel szemben. A családban található K1 vitamin serkenti a fotoszintézis folyamatát. A paradicsom szára erősebbé válik, a lombozat pedig zöldebb lesz.
Hogy készítsük el a tápoldatot
Ahhoz, hogy valóban tápláló és egészséges tápoldatot kapjunk, megfelelően elő kell készíteni a csalánt. Mindig az úttesttől távol eső helyeken gyűjtsük be a növényt, kesztyűben és zárt ruházatban, hogy elkerüljük a sérüléseket. Azt is fontos tudni, hogy a legtöbb tápanyag a fiatal növényekben van. Figyeljünk arra is, hogy a kiválasztott növénynek ne legyenek betegségei és kártevői. A szárak levágásához használjunk metszőollót.
A leveleket zúzd össze, és helyezd egy nagyobb edénybe, vagy hordóba, majd töltsd meg azt meleg vízzel, körülbelül 10 cm helyet hagyva az edény pereméig. Ahhoz, hogy a tápanyagok jobban kioldódjanak a csalánból, az edény tartalmát hetente legalább háromszor át kell keverni. Hagyd állni ezt a keveréket körülbelül 2 hétig – amikor elkészül, barnás színe lesz, és már nem fog habzani a teteje.
Fontos, hogy ne fémtartályt használjunk, mivel a kémiai reakciók során az értékes tápanyagok elvesznek. Egy körülbelül 10 literes fahordó vagy műanyagtartály ideális lehet a tápszer elkészítéséhez.
Csalán infúzió kenyérrel vagy élesztővel
Ez ugyanúgy készül, mint az egyszerű változat, az egyetlen különbség, hogy az apróra vágott gyógynövényt zsemlével, élesztővel vagy kenyérrel keverjük össze. Ez a tápszer már 5 nap elteltével felhasználható, mert az erjedési folyamat intenzívebb. Hogy a hab ne folyjon ki, az edényt csak 3/4-ig kell megtölteni. Használat előtt az infúziót le kell szűrni.
Csalánfőzet pitypanglevéllel
A pitypanglevél tele van hasznos anyagokkal, amelyek javítják a csalán infúzió tápanyagtartalmát. A pitypangleveleket enyhén megszárítjuk, és összeaprítjuk. Ezután összekeverjük az apróra vágott csalánnal. A tartályt körülbelül 1/8-ig töltsük fel a növényekkel, majd öntsük fel tiszta vízzel vagy kálium-humát (ismertebb nevén huminsav) oldattal – 10 liter folyadékhoz számoljunk 1 teáskanálnyi mennyiséget. A keveréket 5-7 napig kell állni hagyni, és időnként meg kell keverni.
De más gyógynövényeket is adhatunk a csalánhoz, például pásztortáskát, zsályát, martilaput, fekete nadálytőt, cickafarkat vagy kamillát. Figyeljünk arra, hogy a begyűjtött növényeknek ne legyenek magjaik. Apró szulákot és közönséges orbáncfüvet ne adjunk a keverékhez, mert a levelük mérgező anyagokat tartalmaz. Ugyanakkor ne adjunk a csalánhoz műtrágyát és gabonaféléket, mert erjedés közben alkohol szabadulhat fel, így a tápoldat megégetheti a növények gyökereit és csökkentheti a talaj termékenységét.
Metános erjesztéses módszer
Ezzel a módszerrel még hatékonyabb trágyát kaphatunk. A tápoldat elkészítésének ez a módja lehetővé teszi, hogy minden tápanyagot megőrizzünk. A lényeg, hogy a keveréket tartalmazó edényt lezárjuk egy műanyag fóliával. Ez ellenáll a bomlási folyamat során felszabaduló metán deformáló hatásának, és a csalánban található hatóanyagok nem párolognak el, mivel az erjedés oxigén nélkül történik. A főzetnek 14 napig kell állnia, és az istállótrágya jellegzetes szagát árasztja.
A főzet leszűrése után megmaradt csalánt az ágyások közé szórhatjuk, mivel további energiaforrásként szolgál a paradicsomoknak.
Élesztős tápoldat
Ehhez 100 g cukorra és egy csomag száraz élesztőre van szükség, amit 3 l meleg vízben kell feloldanunk. A hordóba tegyünk 5 vödörnyi apróra vágott csalánlevelet, egy lapát fahamut, és 10 liter ökörfarkkórót. Az összetevőket keverjük össze egy hordóban, majd öntsük fel vízzel és fedjük le. A csalán-élesztő keveréknek 2 hétig kell állnia napos helyen, közben 2-3 naponta keverjük át.
Annak érdekében, hogy a csalánfőzet minél hatékonyabb legyen, nem árt betartani néhány hasznos tippet:
• A keverék gyorsabban elkészül, ha a napon, meleg helyen tároljuk, melegben ugyanis aktívabb az erjedési folyamat, és így akár 5-7 nap alatt is elkészülhet.
• A tápszer átkeveréséhez használjunk egy fapálcát vagy botot.
• Az erjesztés felgyorsítása érdekében adhatunk a keverékhez cukrot vagy lekvárt.
• A csalán infúzió különböző hasznos adalékanyagokkal kombinálható: hamu, istállótrágya, tőzeg, komposzt, madárürülék és más szerves anyagok.
• A kész koncentrátumot hűvös helyen, zárt műanyag edényben tároljuk.
• A kellemetlen szag elkerülése érdekében valeriánát is adhatunk a keverékhez.
A tápoldat használata
A csalánfőzet gazdag nitrogénben, káliumban és kalciumban, ezért a palánták ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, a paradicsomok pedig nagyok és édesek lesznek.
• A tápoldatot hígítsd 1:10 arányban vízzel, vagy, ha lombtárgyaként használod, 1:20 arányban.
• A metános erjesztéssel kapott oldatot öntözéshez 1:2 arányban, a levelek permetezéséhez pedig 1:5 arányban kell hígítani.
• 2-3 órával a tápoldat használata előtt alaposan meg kell öntözni a paradicsomokat.
• A palántákat 0,5 liter tápszerrel öntözzük, a nagyobb növényekhez pedig 1 liter tápoldatot számoljunk.
• Permetezzük a paradicsomokat havonta egyszer ezzel az oldattal, a gyökerek esetében pedig kéthetente alkalmazzuk az oldatot.
• A magas nitrogéntartalom miatt a tápoldatot az aktív növekedési időszakban használjuk. Amikor a növények már teremni kezdenek, csökkenthetjük a tápoldat használatának gyakoriságát.