Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindenkinek vannak rossz szokásai, sőt a legtöbb káros tulajdonságunknak tudatában is vagyunk, mégis űzzük őket. Pedig mennyivel könnyebb lenne tudatosan mellőzznünk őket, így sokkal boldogabb és nyugodtabb életet élhetnénk. Ne az legyen a megoldás, hogy „ilyen vagyok”, hanem próbáljunk változtatni életünkön. Az elején persze nagyon nehéz, de ha „rákényszerítjük” magunkat, akkor egy idő után már automatikusan csak a jó vagy legalábbis a jobb szokásaink kerülnek előtérbe.

Fotó: nosha - Flickr.com
Fotó: nosha – Flickr.com

Nézzük, melyik az a 8 szokás, amely megkeseríthetik életünket:

Ne panaszkodjunk!

A panaszkodás életünk szerves részévé vált, ahelyett, hogy azzal töltenénk az időt, hogy másokat vonunk felelősségre, mert esetleg nem megfelelően alakul az életünk, vegyük kezünkbe a sorsuk, és cselekedjünk. Így már okunk sem lesz a további panaszkodásra, ugyanis nem kell másokat hibáztatnunk.

Ártalmas a pletykálás

Azzal, hogy másokról pletykálunk semmit nem oldunk meg, sőt esetleg téves információnkat adunk tovább. Azzal, hogy másokról pletykálunk, a saját problémáinkról próbáljuk elterelni a figyelmet. Persze ez sokkal könnyebb, de nem megoldás. Inkább próbáljunk meg együttérezni az illetővel.

A halogatás szorongáshoz vezet

A halogatás az egyik legközismertebb negatív emberi tulajdonság. Nagyon tudunk halogatni… pedig ezzel semmit nem érünk el. Húzzuk az időt, közben nő bennünk a feszültség, és a végén úgyis meg kell tennünk, amihez semmi kedvünk nincs. Sokkal egyszerűbb, ha gyorsan, veszünk egy mély lélegzetet és túlesünk rajta.

Le a munkamániával!

Mai világunk annyira teljesítményorientált, hogy szinte éjjel-nappal dolgozhatnánk, akkor sem tudnánk elvégezni feladatainkat. Kell tudni szelektálni! Készítsünk listát, állítsunk fel saját magunk számára egy fontossági sorrendet, és határidőt, mert hanem azon fogjuk kapni magunkat, hogy éjjel egykor is dolgozunk. Iktassunk be pihenő napokat, órákat, amikor saját magunkkal, barátainkkal, gyerekeinkkel foglalkozunk.

Fotó: Kate Ter Haar - Flickr.com
Fotó: Kate Ter Haar – Flickr.com

Felesleges pénzköltés

Igen tudjuk, hogy a vásárlás, önmagunk megjutalmazása bizonyos esetekben nagyon megnyugtató lehet. Például egy kudarccal teli munkanap után igencsak jól esik megvenni egy cipőt vagy egy ékszert, vigasztalásképpen mert megérdemlem. Mellőzzük az ilyen vásárlásokat. Önértékelésünk, boldogabb életünk, ne tárgyaktól, ruháktól függjön, hanem teremtsük meg belső nyugalmunkat, dicsérjük és szeressük magunkat.

Mit gondolnak mások?

Ezt a gondolatot felejtsük el. Teljesen fölösleges folyton azon aggódni, hogy vajon mit gondolnak rólad mások. Ne ezen múljon önértékelésed. Téves feltételezés az is, hogy a többiek egyfolytában véleményeznek önmagukban, ők is pont azzal vannak elfoglalva, hogy mit gondolnak róluk. Amit szerinted ők gondolnak rólad, azt valójában te gondolod magadról.

Szokjunk le a perfekcionalizmusról

Ha állandóan arra törekszünk, hogy a legjobbak legyünk, egy csomó energiánkat felemészti. A perfekcionalisták általában súlyos önbizalomhiánnyal és megfelelési kényszerrel küzdenek. Legyünk jók, ne törekedjünk mindig arra, hogy vért izzadva is mindig a legjobbak, legelsők legyünk.

Éljünk a jelenben

Nagyon meg tudja keseríteni az az életünket, ha folyton a múlt kudarcait boncolgatjuk, hogy vajon mi miért történt úgy ahogy. A másik negatív dolog pedig az, ha azon parázunk a nap minden percében, hogy mi lesz a jövőben. Élvezzük a pillanatot, amit éppen csinálunk, dolgozunk, eszünk, iszunk, érzünk. Ne aggódjunk folyton azon, hogy jaj vajon mi lesz holnap az ebéd, mit vesz fel a gyerek az iskolába, reggel vajon ki tudom-e ásni a kocsit a hó alól, hétvégén vajon kell-e dolgozzak, vagy el tudunk menni wellnesezni, mi lesz a gyerekkel, ha nem veszik fel egyetemre…stb. Aggódni állandóan van amin, de hessegessük el a negatívgondolatokat.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!