KezdőlapHobbyÍgy lehet megszabadulni a szobanövényeken elszaporodó lisztbogaraktól!

Így lehet megszabadulni a szobanövényeken elszaporodó lisztbogaraktól!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A szobanövények számára a lisztbogarak komoly veszélyt jelenthetnek, főleg a fiatalabb példányok számára. A lisztbogarak a növényekből táplálkoznak, kiszívják belőlük a nedvet. Súlyosan károsíthatják, sőt el is pusztíthatják a növényeket.

Ha felfedezzük, hogy lisztbogarak élősködnek a szobanövényeinken, azonnal vessünk be különböző óvintézkedéseket, mert különben teljes mértékben lemondhatunk a virágzásról, termésről.

A lisztbogarak kicsi, fehér, vattaszerű, ovális, tagolt testű élőlények. A meleg hőmérsékletet részesítik előnyben, szobanövényekben vagy kültéri növényeken egyaránt megtalálhatóak.

“A lisztbogár apró, puha testű rovarok, amelyek gyakran fehér, gyapotszerű tömegként jelennek meg a növények felületén” – mondja Zahid Adnan kertész. “A lisztes poloskákat viaszos, pamutszerű anyag borítja, amely jellegzetes megjelenést kölcsönöz nekik”.

Általában a leveleken, a száron és a hajlatokban találhatóak meg.

Ezek a jelek fertőzésre utalnak

Fehér, viaszos anyag a növényeken

A lisztbogár-fertőzés első jele, hogy fehér, gyapotszerű vagy viaszszerű anyag jelenik meg a növényeken. “A lisztesbogarak gyakran kolóniákba tömörülnek, jellemzően ott, ahol lerakják a tojásaikat, és innen tovább terjednek” – mondja Robert Silver mesterkertész.

Ragadós mézharmat

A lisztbogár-fertőzés másik jele a ragacsos mézharmat, amelyet a lisztbogár választ ki. A mézharmat ösztönözheti a fekete korompenész növekedését, és vonzza a hangyákat is.

“A lisztbogarak által kiürített mézharmat vonzza a hangyákat, így függőségen alapuló kapcsolatot hoznak létre” – mondja Silver. “A hangyák megvédik a lisztbogarakat a ragadozóktól, így még nagyobb kihívást jelent a fertőzés leküzdése.”

Hervadó növények

Súlyos lisztbogár-fertőzöttség esetén a növények lassan vagy rendellenesen növekedhetnek, vagy elhervadhatnak a leveleik. Eltorzult formájú vagy rendellenes virágképződmények is előfordulhatnak, a termés lehullhat róluk.

Így lehet megszabadulni a szobanövényeken elszaporodó lisztbogaraktól!
Fotó: Freepik

“A fertőzött növények gyakran visszamaradt növekedést mutatnak, mivel a lisztbogarak növényi nedvekkel táplálkoznak, megfosztva a növényt az alapvető tápanyagoktól” – mondja Adnan.

“Mivel a lisztes poloskák növényi nedvekkel táplálkoznak, a levelek megsárgulhatnak, elhervadhatnak vagy idő előtt lehullhatnak”.

A lisztbogarak gyorsan szaporodhatnak, és más növényekre is átterjedhetnek például a hangyák segítségével. Leginkább a gyümölcsfákat, szőlőt, páfrányokat, a dísznövények közül a rózsát, ázáleát, hibiszkuszt, beltéri szobanövények közül pedig elsősorban a pozsgásokat támadja meg. A növények túlöntözése és túltrágyázása növelheti a lisztbogarak kialakulásának kockázatát, ezért gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Természetes csapdák

Egyes természetes ragadozók segíthetnek tisztán tartani a kertet vagy a szobanövényeket a lisztbogaraktól. A katicabogarak , a viráglegyek vagy a sziruplegyek természetes ragadozók, amelyek elpusztítják a lisztbogárt.

“Vonzzuk a jótékony rovarokat, mint a katicabogarakat és a parazita darazsakat a kertünkbe, mivel lisztbogarakkal táplálkoznak” – mondja Adnan.

Ragadós csapdák

Ragadós csapdákkal megállíthatjuk a lisztbogarakat, mielőtt befészkelnének a növényeinkbe. “A ragadós csapdák, mint például a sárga vagy kék öntapadó lapok megfogják a kóbor lisztbogarakat, mielőtt azok elérnék a növényeket” – mondja Silver. “De kiváló megoldás lehet, ha a cserépedény aljára ragasztószalagot rakunk körbe”.

Kovaföld

A kovaföld egy természetes anyag, amelyet a növény tövéhez kell szórni. Segít elriasztani a lisztbogarakat, és megakadályozza, hogy felmásszanak a növényekre.

Neem olaj

A neem olaj egy másik természetes gyógymód a lisztbogarak eltávolítására. 1-2 teáskanál neem olajat keverjünk el, 1-2 teáskanál mosogatószerrel és 1 liter vízzel. Hetente egyszer permetezzük be az érintett növényeket, amíg a lisztbogarak el nem tűnnek.

Vegyi kezelések

Ha súlyos lisztbogár-fertőzéssel szembesülünk, amely nem reagál a természetes kezelésekre, kérjünk segítséget egy kártevőirtó szakembertől. Egyes rovarirtó szerek elpusztíthatják a lisztbogarakat, de közben különleges védelmet igényelnek a növények és a környezet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet