KezdőlapHobbyÍgy szabadulhatsz meg a rovarok lárváitól a kertben - A kora tavasz...

Így szabadulhatsz meg a rovarok lárváitól a kertben – A kora tavasz a legalkalmasabb idő erre

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A rovarok, bogarak lárvái komoly károkat okozhatnak a kertben, ráadásul a vakondokat is odavonzhatják. Az egyik legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy a vakondok minden évben elpusztítsák a gyepet, ha megszabadulunk a lárváktól a kertben. Erre pedig a kora tavasz a legalkalmasabb időpont.

A lárvák a talajban a fű gyökereivel és a talajban lévő szerves anyagokkal táplálkoznak, amivel komoly kárt tehetnek a gyepben, ami foltokban teljesen megbarnulhat. Ráadásul a vakondok, amiket a lárvák jelenléte csalogat a kertbe, szintén nagy pusztítást végeznek a gyepben, a veteményesben vagy a virágágyásokban. Ahogy a lárvák után kutatva ásnak, elpusztítják a növények gyökereit.

A tavasszal kikelő lárvák pedig kifejlett bogarakként bújnak elő a talajból, és szintén megtámadják a kertben lévő növényeket. Éppen ezért rendkívül fontos a lárvák kiirtása, mivel ezzel a probléma gyökerét célozzuk meg.

A legjobb időszak a lárvák elleni védekezésre a kora tavasz. Ha már ekkor munkához látsz, még azelőtt megszabadulhatsz tőlük, hogy kikelnének, és ez az egész tavaszi-nyári szezonra megoldhatja a problémát.

A hideg téli hónapokban a lárvák mélyen a talajba húzódnak, hogy biztonságban legyenek a fagyok elől. Tavasszal aztán a felszín közelébe húzódnak, ahol felkészülnek a kikelésre. A hasznos fonálférgek azonban nagy segítségünkre lehetnek a lárvák elleni küzdelemben.

A fonálférgek (Nematoda) mikroszkopikus méretű élőlények, amelyek lehetnek kártékonyak vagy hasznosak. A hasznos fonálférgek természetes, környezetbarát megoldást jelentenek a talajban élő rovar kártevők elleni védekezésre.

Ezek a fajok nem veszélyeztetik a növényeket, az embert, az állatokat vagy más olyan rovarokat, amelyek életciklusuk egy bizonyos szakaszában nem a talaj alatt tartózkodnak. De vannak káros fonálférgek is – az úgynevezett gyökérgubacsképző fonálférgek behatolnak a növény gyökérzetébe és megrongálják azt.

A jótékony fonálférgek a nedves talaj felső rétegeiben élnek, és bámulatosan képesek megtámadni a lárvákat, hernyókat és a meztelencsigákat. Felkutatják a kártevőket, és baktériumokkal fertőzik meg azokat, amik elpusztítják a gazdatestet. Ugyanakkor a fonálférgek maguk is képesek szaporodni a megtámadott kártevőkben, így még többen pusztíthatják azokat.

Fonálférgeket könnyedén beszerezhetünk például kertészeti szaküzletekben, és az alkalmazásuk is egyszerű – vízzel keverve bepermetezhetjük a kertet. Ehhez használhatunk hátizsákos permetezőt, kézi permetezőt vagy akár egy egyszerű locsolókannát is, annak függvényében, hogy mekkora területet kell lefednünk. A lényeg, hogy az oldatot szétoszlassuk a talaj felszínén. Fonálférgeket jellemzően olcsón, csomagonként milliós számban is beszerezhetünk.

Mikor érdemes permetezni?

A fonálférgeket tulajdonképpen kora tavasszal vagy ősszel is bevethetjük, de a legjobb időpont a kora tavasz, mert ilyenkor megállíthatjuk a rovarok szaporodási ciklusát a lárvák elpusztításával.

Fontos azonban, hogy ne permetezzünk túl korán, várjuk meg, amíg a nappali hőmérséklete körülbelül 10 Celsius-fok fölé, a talajé pedig 7 Celsius-fok fölé emelkedik – a lárvák ilyenkor már a felszín közelében vannak.

Nyáron azonban kerüljük a permetezést, amikor a hőmérséklet 26 Celsius-fok fölé emelkedik, a fonálférgek kezdik elveszíteni a gazdatestbe való bejutás képességét.

A permetezéssel kapcsolatos részletes utasításokért a legjobb, ha alaposan tanulmányozzuk a csomagolást. Nagyon fontos továbbá, hogy a fonálférgeket felhasználásig hűvös helyen kell tárolni.

Az első évben a tavaszi permetezés után érdemes egy második, őszi permetezést is megejteni, hogy biztosan elpusztítsuk az összes kártevő lárváját, és ezáltal a vakondokat is távol tartsuk a kerttől.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet