A jácint (Hyacinthus orientalis) Délnyugat-Ázsiában, Törökország déli és középső területein, Északnyugat-Szíriában és Libanonban őshonos hagymás növény, amit régóta termesztenek dísznövényként. Színpompás, illatos virágainak köszönhetően tavasszal a kertek igazi éke lehet.
Hagymás szaporítás: A jácintok szaporításának legelterjedtebb, legegyszerűbb és leghatékonyabb módszere a hagymák szétválasztása. A nagyobb hagymákból minden évben kisebb hagymák fejlődnek, amelyeket átültetve új növényeket nevelhetünk.
A hagymás szaporítás lépései
Késő tavasszal, miután a levelek teljesen megszáradtak, vegyük ki a hagymákat a talajból. Tisztítsuk meg azokat a földtől, és hagyjuk szellős helyen száradni.
Válasszuk szét a kis hagymákat a nagyoktól, és őszig tároljuk hűvös, száraz helyen.
Ültessük a hagymákat jól átnedvesített talajba, kb. 10-15 cm mélyen.
Tavasszal a kifejlődött hagymákból új növények nőnek ki.
Az új, kisebb hagymák kialakulását mi magunk is felgyorsíthatjuk. Egy steril késsel óvatosan vágjuk le a hagyma tövét, hogy serkentsük az új hagymák termelődését.
A kezelt hagymákat néhány hónapig tartsuk nedves, meleg környezetben. Amint az új hagymák kialakulnak, szétválaszthatjuk és elültethetjük azokat.
A magról történő szaporítás szintén lehetséges, de kevésbé népszerű módszer, mivel jóval hosszabb időt vesz igénybe.
Ültessük a magokat homokos talajba, és tartsuk nedvesen azokat.
A csírázás több évig is eltarthat, és az első virágok csak körülbelül 4-5 év múlva jelennek meg.
Az újonnan ültetett jácintok gondozása
A frissen ültetett jácintok egészséges növekedésének biztosítása érdekében figyelnünk kell néhány alapvető dologra.
Válasszunk jó vízelvezetésű talajt és napos vagy félárnyékos helyet.
Mérsékelten öntözzük a növényeket, de kerüljük a túlöntözést, ami a hagymák rothadásához vezethet.
A virágzás serkentése érdekében használjunk kiegyensúlyozott tápszert.