KezdőlapHobbyMiért hullanak le az orchidea bimbói? A hiba, amit el kell kerülni,...

Miért hullanak le az orchidea bimbói? A hiba, amit el kell kerülni, ezért száradnak ki!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az orchideák rendkívül lenyűgöző virágok, amelyek szépségükről és változatosságukról közismertek. A legnépszerűbb szobanövények közé tartoznak, és bár finomak és törékenyek, ezek a gyönyörű virágok sokáig eltarthatnak. Gyakran előfordul azonban, hogy a rügyek, miután elérték a virágzás küszöbét, kiszáradnak és lehullanak.

Orchideák és gondozási tippek

Az orchideát szépsége és gyengédsége miatt értékelik, és gyakran ajándékozzák egymásnak az emberek. A legkedveltebb szobanövények egyike, mely többféle formában és színben kapható.

Az orchideák az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak, de legtöbbjük a trópusokon fordul elő. Hazánkban 25 nemzetség van, 54 fajjal. Erdőkben és réteken, síkságon vagy hegyekben találhatóak. Romániában két törvény által védett fajtája is előfordul – a piros sötétkosbor (Nigritella rubra, nigra) és a női papucs (Cypripeidum calceolus).

A lakásban nevelt orchideák különleges gondozást igényelnek, hogy gyönyörűen virágozhassanak és fejlődjenek. Az orchideák közismerten igényes virágok, és ez azért van így, mert egyéni igényeiknek megfelelően kell ápolni őket.

Ezért aztán nagyon fontos tudni, hogy milyen orchideánk van, és azt hogyan kell gondoznunk. Ellenkező esetben olyan problémákkal találkozhatunk, mint a rügyek leszáradása, vagy akár a növény teljes elpusztulása.

Miért esnek le az orchideák bimbói?

Az orchideák rügyhullását több tényező is okozhatja, ennek megelőzése és a növény megfelelő gondozása érdekében elengedhetetlen az ok azonosítása.Íme, néhány az orchidea bimbóhullásának okai közül:

• Hő sokk – az orchideák virághullásának leggyakoribb oka. Gyakran előfordul, hogy a növény traumát szenved, amikor elviszik a boltból, abból a környezetből, ahol jól érezte magát, és téli hideg idején hazaszállítják. A hidegben való utazás végzetes lehet a növény számára.

• Hideg víz – hideg vízzel öntözve a növény ugyancsak hő sokkot szenved. Az öntözésre használt víznek szobahőmérsékletűnek kell lennie.

• A túlöntözés az orchideák rügyhullásának egy másik oka. Az igaz, hogy az orchideáknak magas páratartalomra van szükségük, ezért permetezni kell. De ha a víz a bimbókat is eléri, nem csak a leveleket, azok meglágyulnak és le hullanak.

• Fényintenzitás – még a fényintenzitás változása sem segíti elő a növény harmonikus fejlődését. És az első dolog, amit a növény ilyen helyzetekben tesz, az, hogy elhullatja a rügyeit. Ezért ne tegyük hirtelen az orchideát a magas fényintenzitású helyről egy sötét helyre, vagy fordítva.

• Megtermékenyítés hiánya vagy túltermékenyítés – a helytelen táp használat hatással lehet az orchideák egészségére. Ha túl sok vagy túl kevés tápot alkalmazunk, problémák léphetnek fel a rügyekben és általában a növényben. A túlzott táp rendkívül veszélyes lehet, mert olyan akár az emberek esetében a gyógyszermérgezés.

Az orchidea bimbóhullásának megakadályozása érdekében ügyeljünk arra, hogy az orchideafajtára jellemző fény-, nedvesség-, hőmérséklet- és táp követelmények megfeleljenek. Gondosan kísérjük figyelemmel a növény egészségi állapotát, és a lehető leggyorsabban kezeljük az esetleges problémákat.

Az orchideák gondozásának titkai

Az orchideák gondozása fajonként és környezeti viszonyokonként változhat, de ezeknek a növényeknek vannak sajátos igényei is, különösen, ami a fényt, a páratartalmat és a hőmérsékletet illeti.

Az orchideáknak sajátos fényigényük van. A legtöbb faj a közvetett vagy szűrt fényt részesíti előnyben, és a közvetlen erős napsugárzás megégetheti a növény finom leveleit. Vannak azonban több fényt igénylő fajok is.

Az orchideák magas páratartalmú régiókból származnak, ami azt jelenti, hogy megfelelő páratartalomra van szükségük az egészséges növekedéshez. A hőmérséklet szempontjából egyes orchideafajok a hűvösebb hőmérsékletet részesítik előnyben, míg mások melegebb éghajlaton boldogulnak. Ezért fontos betartani az adott faj hőmérsékleti követelményeit.

Az orchideák tápot igényelnek, de ennek mennyisége és gyakorisága változhat. Használjunk speciális orchidea műtrágyát, és kövessük a csomagoláson található utasításokat. Végül, de nem utolsósorban ügyeljünk arra is, hogyan öntözzük a növényt, ugyanis a túlzott vagy a túl ritka öntözés gyökérproblémákhoz és rothadáshoz vezethet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet