KezdőlapHobbyMilyen gyakran kell öntözni az uborkát nyáron? Ha ezt betartod, akkor nem...

Milyen gyakran kell öntözni az uborkát nyáron? Ha ezt betartod, akkor nem lesz keserű a zöldség

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az uborka gyorsan nő, nem igényel sok gondozást, és megfelelő vízellátás mellett meleg időben is jól érzi magát. Fontos, hogy sok napfényt és elegendő helyet biztosíts a palántáknak a növekedéshez, ugyanakkor azt is fontos tudni, milyen gyakran kell öntöznöd.

Az uborka akkor érzi magát a legjobban, ha rendszeresen és alaposan öntözik, hetente körülbelül egyszer, de nagy melegben akár gyakrabban is.

Az elégtelen vagy nem egyenletes nedvesség furcsa alakú vagy rossz ízű terméseket eredményezhet. Ha lehetséges, öntözd az uborkát locsolótömlővel vagy csepegtető öntözőrendszerrel, hogy a levelek szárazon maradjanak. Ez segít megelőzni a különböző betegségek kialakulását.

A ritka vagy nem elég alapos öntözés csökkenti a terméshozamot.

A talaj nedvességének megőrzése és a gyomok visszaszorítása érdekében ugyanakkor érdemes mulcsozni is.

A szakértők emellett azt tanácsolják, hogy amennyiben kevés hely áll a rendelkezésünkre a kertben, ültessünk bokrosabb uborkafajtákat. Így az öntözési felület is valamivel kisebb lesz.

Nehéz meghatározni, pontosan milyen gyakran kell öntözni az uborkát, mert ez nagyban függ az évszaktól, az időjárástól és a hőmérséklettől. Egy dolog azonban biztos: az uborka a mélyöntözést kedveli.

Ez azt jelenti, hogy ritkábban, de olyankor alaposabban kell öntözni, hogy ne csak a növény gyökerei szívják meg magukat alaposan vízzel, de a talaj mélyebb rétegei is átnedvesedjenek.

Ahogy telnek a napok, és a növénynek több vízre van szüksége, a gyökereit mélyebbre ereszti a talajba, hogy pótolja a hiányt. A mélyebb, erősebb gyökérrendszer pedig egészségesebb növényt eredményez.

Milyen gyakran kell öntözni?

Ez elsősorban az időjárási viszonyoktól függ. Ha enyhe a hőmérséklet, akkor heti egy öntözés is elegendő lehet. Ha azonban hosszabb ideig nagy a hőség, akkor gyakrabban kell vizet biztosítani a növényeknek.

A legjobb módja annak, hogy ezt eldöntsük, ha ellenőrizzük a talajt. Várj egy-két napot egy alapos öntözés után, majd ellenőrizd a talaj nedvességét a növények körül a kezeddel. Ha az első néhány centiméter mélységben száraznak találod, itt az ideje egy újabb öntözésnek, ellenkező esetben néhány nap múlva megismételheted a vizsgálatot.

Az uborkának állandó nedvességre van szüksége

Ha a növények egy aszályos időszakban nem kapnak elegendő vizet, az keserűvé teheti a termést. Ha azonban aggódsz a túlöntözés miatt, figyelj az erre utaló jelekre. Ha a növények levelei sárgulni kezdenek, vagy barnulni és fonnyadni, akkor nagy valószínűséggel túl sok vizet kaptak.

Ilyen esetben távolítsd el a sérült leveleket, és várj a következő öntözéssel, amíg a talaj ki nem szárad. A mélyöntözés módszere segíthet a növény egészségének megőrzésében, biztosíthatja az ízletes termést, ráadásul a kertben végzett munka mennyiségét is csökkenti.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet