KezdőlapReceptek10 gyakori hiba, amit te is elkövetsz tésztafőzés közben

10 gyakori hiba, amit te is elkövetsz tésztafőzés közben

-

Tésztát készülsz főzni? Ezt a 10 hibát ne kövesd el!

A legnagyobb tapasztalattal rendelkező háziasszony is követhet el mulasztást, ami a tésztafőzést illeti, ezért most 10 olyan gyakori hibát sorolunk fel, amelyet érdemes lesz megjegyezni, hogy legközelebb a tányérokon gőzölgő tészta, spagetti ízletes, finom és ne ehetetlen legyen.

1. Ha eleve langyos, meleg vizet teszel oda forrni

Ha azt gondolod, hogy ha eleve meleg vizet teszel oda forrni, mert így időt nyersz, és hamarabb elkészül a tészta, akkor ez eléggé nagy hiba. Az ok egyszerű, ha hideg vizet teszel oda forrni, akkor az mikrobiológiai szempontból tisztább, mint a meleg víz, ezáltal kisebb a fertőzés kockázata, ráadásul a mesterszakácsok szerint ha hideg vizet tettél oda forrni, ízletesebb lesz a tésztád.

2. Ha olajat teszel a vízbe

Ez azért hiba, mert ha olajos vízben főtt meg a tészta, akkor csúszós lesz, és a szósz nem tapad meg rajta. Sokan azért tesznek olajat a vízbe, mert ezáltal el akarják kerülni, hogy a tészta darabok összetapadjanak, viszont ha hideg vízbe és egy jó minőségű edénybe főzöd meg, akkor ez nem fog előfordulni.

3. Ha nem sózod meg a vizet

Amint feltetted a vizet a tűzhelyre, keverd is bele a sót, hiszen így forrás közben a tészta magába szívja a sót, és kellemesen finom ízű lesz, mikor kiveszed, ezért utólag nem kell elővenned a sótartót.

4. Ha már akkor beleteszed a tésztát a vízbe, amikor az még nem forr

Ez azért hiba, mert a csomagolásán feltüntetett főzési idő attól a pillanattól kezdődik, mikor a víz már forr, ezért ha már percekkel azelőtt “beáztatod” a tésztát, mikor még a víz csak épphogy langyos, akkor a végeredmény nem lesz valami gusztusos.

5. Ha kisméretű edényt használsz

Hogy ne tapadjanak össze a tészták főzés közben, hely kell nekik, ezért érdemes olyan edényt használni, ahol jól elférnek, és mindegyik szinte önmagában meg tud főni, nem pedig összetapadva készülnek el, egy nagy tésztamasszát alkotva.

6. Ha nem keversz párat a tésztán, miközben fő

Aki otthonosan mozog a konyhában, tudja, hogy 2-3 percenként egyet kavarni kell a főzésben lévő tésztákon, hogy azok ne tapadjanak össze, mikor megpuhulnak és megduzzadnak.

7. Ha elöntöd a vizet, amiben megfőzted a tésztát

A tészta vize azért értékes, mert ha felhasználod annak egy részét a szószkészítéséhez, akkor az sokkal ízletesebb, krémesebb, finomabb lesz.

8. Ha az elkészült tésztákat hideg vízzel öblíted le

Az csak egy mítosz, hogy hideg vízzel kell leöblíteni az elkészült tésztát, mert így nem ragadnak össze. Azért nem ajánlott ezt tenni, mert a víz lemossa a keményítőréteget, és a tészták csúszóssá válnak, a szósz pedig nem tud megtapadni.

9. Ha külön-külön készíted el a tésztát és a szószt

A séfek tudják, hogy az elkészült tésztát érdemes belekeverni a még készülés alatt álló szószba, mert így érnek össze igazán az ízek. Érdemes tehát 3-4 percig a tésztát beleforgatni a forró szószba, és úgy együtt kitenni majd a tányérra.

10. Ha túl sokáig fő a tészta

Ha túlléped a főzési időt, a tésztád ízetlen, túl puha, ragadós és nehezen emészthető lesz. Tartsd be a csomagoláson feltüntetett főzési időintervallumot.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet