A paradicsom a világ egyik legegészségesebb eledele, és bár a kereskedelem fejlődésének köszönhetően már januárban is kapható, azért mégis a nyári paradicsom az igazi.

Keressünk eldugott kistermelőket a piacokon, válasszunk minél egyenlőtlenebb, óriásira nőtt, húsos, vörös példányokat. Az igazi paradicsom illatos és zamatos! Készítsünk mennyei paradicsommártást.
Spanyol kutatók szerint a paradicsomszósz több mint negyven féle antioxidánst tartalmaz, így nagy erővel védi a szívet az oxidatív stressztől. Felejtsük el a bolti paradicsomszószt, hiszen abban számtalan más egészségtelen összetevő is van a paradicsom mellett.
Hozzávalók: ¼ csésze olívaolaj, 1 kisebb vörös hagyma apróra vágva, 300 gramm paradicsom, 3 gerezd fokhagyma félbe vágva, 2 evőkanál vörösbor, 2 babérlevél, 2 evőkanál paradicsompüré, ¼ csésze apróra vágott friss bazsalikomlevél, 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemlevél, só és frissen őrölt bors.
Elkészítés: a hagymát és a fokhagymát pirítsuk aranybarnára az olajon. Adjuk hozzá a kézzel kiszorított paradicsomot és a levet, tegyük bele a bort és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot minimálisra, és fedjük le.
Lassú tűzön, időnként megkavargatva főzzük 35 percig. Keverjük bele a paradicsompürét, a bazsalikomot és a petrezselymet, vegyük ki a babérleveleket, és főzzük további 25 percig. Sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt egy nagy lyukú kanállal szedjük ki belőle a fokhagymákat.