Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Van egy gyönyörű halad vagy több tökéletes halfiléd, de amikor feltálalod, a végeredmény sehogy sem hasonlít egy mutatós, ínycsiklandó sültre? Velünk is megesik, állandóan. De van néhány trükk, melynek segítségével a serpenyőben megkészített hal sem omlik szét. Kipróbálod?

Bármennyire hihetetlen, egy jól felhevített, kevés olajjal megkent serpenyőben is készíthetsz ízletes, mutatós halszeleteket. Eskü, hogy pontosan olyan lesz, mint amilyet az étteremben szolgálnak fel, ha betartod ezt a pár szabályt, és nem hagyod, hogy odakapjon vagy szétomoljon, amikor átfordítod a másik oldalára.

A hal valóban egy finom, igényes húsféle, és bizony nagyon könnyen el lehet rontani, ha nem vagy ura a sütési technikának. Az első és legfontosabb dolog, melyet tudnod kell a halról, hogy amilyen gazdag fehérjében, annyira szegény zsírokban. Ez azt jelenti, könnyen odaég, és matricaként tapad a serpenyő aljához, ami általában gasztro-katasztrófához vezet.

Tehát a fehérje a ludas, és nem a serpenyő, amiért hő hatására a halad odakap. Hogy ne szolgálj fel kormos cafatokat, gyorsan kell megkészítened, megfelelően erős lángon, így a fehérjék hamar összeállhatnak.

Láss hozzá a sütéshez, amikor a serpenyőd jól felhevült, és a tűzhelyen a lángot közepestől a nagy fokozat felé tekerted. Mielőtt belehelyeznéd a húst, teszteld a serpenyőt: onnan tudod, hogy eléggé forró, ha belecsepegtetsz pár csepp vizet, és az abban a pillanatban forrni kezd, néhány másodperc múlva pedig eltűnik.

Fontos, hogy a hal mindig száraz legyen, nyoma se legyen rajta víznek. Továbbá, állnia kell kis időt szobahőmérsékleten. Ugyanis ha túl hideg, a serpenyő hőmérséklete jelentősen visszaesik, amikor belehelyezed, és több idő kell, míg újra kellő mértékben felhevül – ami épp elég ahhoz, hogy a hal odatapadjon.

Csak kevés olajat vagy vajat kenj szét a serpenyőben, mindössze annyit, ami vékonyan „összekeni” az edényt. Várd meg, míg ez is felveszi a serpenyő hőmérsékletét, mielőtt belekerülne a hal.

Mindig bőrével lefelé helyezd az edénybe a halat – ez alapszabály. Bár egyes szakácsok szerint épp az a jó, ha a bőr nélküli rész találkozik elsőként a forró serpenyővel. Miért az első verzió a jó? Mert a hús így nem szárad ki. A hő hatására ugyanis a szaft felfelé vándorol a húsban, így amikor megfordítod, a bőr nem engedi majd, hogy elpárologjon.

Ne forgasd meg túl sokszor a halat. Igazából akkor kell csak megfordítani, amikor a bőr vagy a hús szélei kezdenek eltávolodni a serpenyőtől – ez az ideális pillanat a forgatásra. Ekkor nem is ütközöl nehézségekbe, és nem is kell tartanod attól, hogy nincs jól átsülve.

És az utolsó szabály: sose süsd túl a halat. Miután megfordítottad, hagyd sülni addig, míg összefüggő, láthatóan átsült darabban van, ne várd meg, míg szétesik. Ez időben nagyjából annyi, mint ameddig az előző oldala sült, esetleg pár perccel kevesebb.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!