Ha te is beleolvadnál a pergelt diós, csokis Babka-őrületbe, ami teljesen uralma alá vette az idei karácsonyt, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt az autentikus lengyel receptet, amellyel garantáltan sikert aratsz a süteményeddel. Az illatok mellett, amelyeket ez a kalácsfajta áraszt, már csak a habkönnyű állaga és az ízletes tölteléke lehet finomabb!
Bár nem újkeletű hazánkban a babka, mint kalács, ebben a szezonban mégis mintha futótűzként terjedt volna a szét háziasszonyok körében. Mindenki erről a kelet-európai édességről beszél, amelynek hatalmas előnye, hogy gyakorlatilag ízlés szerint, bármilyen töltelékkel elkészítheted.
Az eredeti babka Lengyelországból származik, és pergelt diós, csokis töltelékkel készül. A neve lengyelül „öregasszonyt”, „anyókát” jelent – ezt a becéző kifejezést használják az idős nőkre. Tény, hogy csak a nagyi képes ennyire ízletes kalácsokat sütni, de érdemes azért neked is tenned egy próbát vele. Ránézésre bonyolultnak tűnik, ám gyakorlatban sokkal egyszerűbb!
A tésztája nagyon hasonlít a hagyományos kalácstésztához. És az elkészítése is nagyvonalakban megegyezik a mi tradicionális süteményünkkel. De van benne egy-két csavar, aki teljesen feldobja nemcsak a végeredményt, hanem a készítési folyamatot is!
Összetevők a masszához:
- 500 g liszt
- 10 g száraz élesztő
- 150 ml langyos tej
- 100 g olvasztott vaj
- 2 tojás
- 80 g cukor
- 1 teáskanál vanília esszencia
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 200 g étcsokoládé (vagy tejcsokoládé)
- 50 g vaj
- 50 g porcukor
- 50 g apróra vágott pörkölt dió (vagy mogyoró, de nem kötelező)
- Rum vagy brandy (nem kötelező)
Elkészítés:
1. A tészta elkészítéséhez egy nagy tálban oldjuk fel az élesztőt a langyos tejben, és hagyjuk, hogy felfusson. Ezután egyenként hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a vaníliaesszenciát és a sót.
Fokozatosan keverjük hozzá a lisztet, amíg a tészta rugalmas és ragacsos nem lesz, végül fokozatosan adjuk hozzá és dolgozzuk bele az olvasztott vajat. Gyúrjuk simára, és hagyjuk kelni. Ha jól dolgoztunk, egy óra múlva a tészta térfogatának meg kell duplázódnia.
2. A töltelék úgy készül, hogy a csokoládét a vajjal együtt gőzfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a diót és a rumesszenciát.
3. A jó babka titka az elemek összeillesztésében rejlik, ahogyan a tésztát összetársítjuk a finom töltelékkel. A kelt tésztát nagyjából 1 centi vékonyra nyújtjuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a csokoládétölteléket.
Ezután tekerjük fel hosszú tekercsbe, majd vágjuk el hosszában két vagy négy darabra (csíkra). Óvatos fonó mozdulatokkal tegyük az egyiket a másikra, a végeket pedig dolgozzuk el szépen. Rajtunk áll, illetve a tepsi alakján, hogy tipikus kalácsformát vagy felcsavart körformát adunk neki.
4. Miután belehelyeztük a kivajazott sütőformába, hagyjuk további 30 percig kelni. Ezután 180°C-os sütőben 30-40 percig sütjük, amíg szép aranyszínű nem lesz és enyhén megkopogtatva üreges hangot nem ad.
