KezdőlapReceptekÉtelekAz eredeti Babka-recept - így készül az idei karácsony legütősebb lengyel finomsága!

Az eredeti Babka-recept – így készül az idei karácsony legütősebb lengyel finomsága!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ha te is beleolvadnál a pergelt diós, csokis Babka-őrületbe, ami teljesen uralma alá vette az idei karácsonyt, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt az autentikus lengyel receptet, amellyel garantáltan sikert aratsz a süteményeddel. Az illatok mellett, amelyeket ez a kalácsfajta áraszt, már csak a habkönnyű állaga és az ízletes tölteléke lehet finomabb!

Bár nem újkeletű hazánkban a babka, mint kalács, ebben a szezonban mégis mintha futótűzként terjedt volna a szét háziasszonyok körében. Mindenki erről a kelet-európai édességről beszél, amelynek hatalmas előnye, hogy gyakorlatilag ízlés szerint, bármilyen töltelékkel elkészítheted.

Az eredeti babka Lengyelországból származik, és pergelt diós, csokis töltelékkel készül. A neve lengyelül „öregasszonyt”, „anyókát” jelent – ezt a becéző kifejezést használják az idős nőkre. Tény, hogy csak a nagyi képes ennyire ízletes kalácsokat sütni, de érdemes azért neked is tenned egy próbát vele. Ránézésre bonyolultnak tűnik, ám gyakorlatban sokkal egyszerűbb!

A tésztája nagyon hasonlít a hagyományos kalácstésztához. És az elkészítése is nagyvonalakban megegyezik a mi tradicionális süteményünkkel. De van benne egy-két csavar, aki teljesen feldobja nemcsak a végeredményt, hanem a készítési folyamatot is!

Összetevők a masszához:

  • 500 g liszt
  • 10 g száraz élesztő
  • 150 ml langyos tej
  • 100 g olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 80 g cukor
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:



  • 200 g étcsokoládé (vagy tejcsokoládé)
  • 50 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 50 g apróra vágott pörkölt dió (vagy mogyoró, de nem kötelező)
  • Rum vagy brandy (nem kötelező)

Elkészítés:

1. A tészta elkészítéséhez egy nagy tálban oldjuk fel az élesztőt a langyos tejben, és hagyjuk, hogy felfusson. Ezután egyenként hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a vaníliaesszenciát és a sót.

Fokozatosan keverjük hozzá a lisztet, amíg a tészta rugalmas és ragacsos nem lesz, végül fokozatosan adjuk hozzá és dolgozzuk bele az olvasztott vajat. Gyúrjuk simára, és hagyjuk kelni. Ha jól dolgoztunk, egy óra múlva a tészta térfogatának meg kell duplázódnia.

2. A töltelék úgy készül, hogy a csokoládét a vajjal együtt gőzfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a diót és a rumesszenciát.

3. A jó babka titka az elemek összeillesztésében rejlik, ahogyan a tésztát összetársítjuk a finom töltelékkel. A kelt tésztát nagyjából 1 centi vékonyra nyújtjuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a csokoládétölteléket.

Ezután tekerjük fel hosszú tekercsbe, majd vágjuk el hosszában két vagy négy darabra (csíkra). Óvatos fonó mozdulatokkal tegyük az egyiket a másikra, a végeket pedig dolgozzuk el szépen. Rajtunk áll, illetve a tepsi alakján, hogy tipikus kalácsformát vagy felcsavart körformát adunk neki.

4. Miután belehelyeztük a kivajazott sütőformába, hagyjuk további 30 percig kelni. Ezután 180°C-os sütőben 30-40 percig sütjük, amíg szép aranyszínű nem lesz és enyhén megkopogtatva üreges hangot nem ad.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet