KezdőlapReceptekNagymama receptje: ízletes birsalmazselé - Gyorsan elkészül, és nem tartalmaz tartósítószert

Nagymama receptje: ízletes birsalmazselé – Gyorsan elkészül, és nem tartalmaz tartósítószert

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A birsalmazselé egy természetes, aromás és színes finomság, gyermekkorunk őszi napjait idézi fel. A régi nagymamák még tudták, hogyan kell elkészíteni tartósítószer nélkül az ízletes zselét, ami azonnal is fogyasztható, de télire is eláll.

Mi a birsalma zselé és hogyan készül?

A birsalmzselé cukorral forralt gyümölcsléből készült élelmiszertermék, amely kocsonyás, rugalmas és átlátszó, a zseléhez hasonló masszává alvad”.

A régi háztartásokban a birsalma héjából és pépjéből zselét készítettek, amit egy szűrőn átszűrve krémes pasztát kaptak. Ezt tálcákba öntötték, hagyták dermedni, majd felvágták vagy feltekerték és dióval töltötték meg.

A fán természetesen érő birsalma ideális a zseléhez, mivel édesebb és ízletesebb, mint a bolti. A koncentrált aromák többnyire a héjban találhatók, ezért a gyümölcsöt nem kell meghámozni.

Hogyan készítsünk birsalma zselét?

Hozzávalók két 300 ml-es befőttesüveghez:

  • 1,5 kg birsalma
  • 750 gramm cukor
  • ½ vaníliarúd
  • 2-3 szegfűszeg és fahéj (elhagyható)
  • 1 citrom

Elkészítés:



Mosd meg és szárítsd meg a birsalmákat, vágd szeletekre és távolítsd el a magházukat. Tedd a gyümölcsöt egy liter hideg vízbe a levével és a kifacsart citromlével együtt.

Párold alacsony lángon 8 percig attól a pillanattól kezdve, hogy a víz forrni kezd.

Szűrd át a levet két szűrőn, hogy megkapd a tiszta folyadékot, ami a zselé alapja lesz.

Add hozzá a cukrot és a vaníliarúd felét, valamint ízlés szerint a fűszereket, és főzd lassú tűzön, amíg a folyadék körülbelül egyharmadával el nem párolog. Időnként keverd meg.

Ellenőrizd az állagát úgy, hogy néhány cseppet teszel egy tányérra: enyhén meg kell keményedjen.

Hogyan kell tárolni és milyen ízű a zselé?

Miután elkészült, a zselét forrón üvegekbe kell önteni, és légmentesen le kell zárni. Az üvegeket és a fedőket használat előtt sterilizálni kell. Miután teljesen kihűlt a zselé, 3-4 évig eláll a kamrában.

A gondosan elkészített birsalmazselé nemcsak az aromás őszt idézte, de a gyermekkor természetes gumicukorkája is volt.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet