A birsalmazselé egy természetes, aromás és színes finomság, gyermekkorunk őszi napjait idézi fel. A régi nagymamák még tudták, hogyan kell elkészíteni tartósítószer nélkül az ízletes zselét, ami azonnal is fogyasztható, de télire is eláll.
Mi a birsalma zselé és hogyan készül?
A birsalmzselé cukorral forralt gyümölcsléből készült élelmiszertermék, amely kocsonyás, rugalmas és átlátszó, a zseléhez hasonló masszává alvad”.
A régi háztartásokban a birsalma héjából és pépjéből zselét készítettek, amit egy szűrőn átszűrve krémes pasztát kaptak. Ezt tálcákba öntötték, hagyták dermedni, majd felvágták vagy feltekerték és dióval töltötték meg.
A fán természetesen érő birsalma ideális a zseléhez, mivel édesebb és ízletesebb, mint a bolti. A koncentrált aromák többnyire a héjban találhatók, ezért a gyümölcsöt nem kell meghámozni.
Hogyan készítsünk birsalma zselét?
Hozzávalók két 300 ml-es befőttesüveghez:
- 1,5 kg birsalma
- 750 gramm cukor
- ½ vaníliarúd
- 2-3 szegfűszeg és fahéj (elhagyható)
- 1 citrom
Elkészítés:
Mosd meg és szárítsd meg a birsalmákat, vágd szeletekre és távolítsd el a magházukat. Tedd a gyümölcsöt egy liter hideg vízbe a levével és a kifacsart citromlével együtt.
Párold alacsony lángon 8 percig attól a pillanattól kezdve, hogy a víz forrni kezd.
Szűrd át a levet két szűrőn, hogy megkapd a tiszta folyadékot, ami a zselé alapja lesz.
Add hozzá a cukrot és a vaníliarúd felét, valamint ízlés szerint a fűszereket, és főzd lassú tűzön, amíg a folyadék körülbelül egyharmadával el nem párolog. Időnként keverd meg.
Ellenőrizd az állagát úgy, hogy néhány cseppet teszel egy tányérra: enyhén meg kell keményedjen.
Hogyan kell tárolni és milyen ízű a zselé?
Miután elkészült, a zselét forrón üvegekbe kell önteni, és légmentesen le kell zárni. Az üvegeket és a fedőket használat előtt sterilizálni kell. Miután teljesen kihűlt a zselé, 3-4 évig eláll a kamrában.
A gondosan elkészített birsalmazselé nemcsak az aromás őszt idézte, de a gyermekkor természetes gumicukorkája is volt.
