KezdőlapReceptekMennyi ideig kell forralni a paradicsomszószt? Ezért romlik meg sokszor olyan gyorsan

Mennyi ideig kell forralni a paradicsomszószt? Ezért romlik meg sokszor olyan gyorsan

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Egy minőségi és ízletes paradicsomszósz elkészítése több lépést és némi türelmet igényel. Az egyik legfontosabb lépés, amit még a régiek tudtak, az, az, hogy mennyi ideig kell forralni, hogy hosszabb ideig megőrizze a minőségét és az ízét.

A szósz elkészítése

Alaposan tisztítsuk meg a paradicsomot, vágjuk ki a romlott részeket, mert különben az egész mennyiség kárbamegy.

Ha forrásban lévő vízbe tesszük a paradicsomokat, körülbelül három perc alatt lejön a héjuk. Ezután rögtön tegyük jéghideg vízbe, majd, ha kihűltek, hámozzuk meg őket, és távolítsuk el a szárrészt.

Használjunk konyhai robotgépet

Először a zöldségeket (hagymát, fokhagymát, bazsalikomot) turmixold simára, majd adjuk hozzá a paradicsomot, és addig turmixoljuk, amíg majdnem lé állagú lesz.

Használjunk minőségi olajat

Öntsünk olívaolajat egy nagy lábasba, forraljuk fel, majd egy-két percig pároljuk a hagymát, fokhagymát, bazsalikomot mielőtt hozzáadnánk a kockára vágott paradicsomot.

Adjuk hozzá a szószt, majd forraljuk fel.



Miután hozzáadtuk a további fűszereket (ízlés szerint), forraljuk fel a szószt, majd hagyjuk lassú tűzön főzni. Soha ne fedjük le az edényt. Ha mégis lefedjük, a vízgőz bent ragad, és a szósz vizes lesz.

Néhány óra múlva turmixeljük krémesre a szószt, annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk, hogy sűrű legyen.

Főzzük ki az üvegeket

Először főzzük ki az üvegeket és a fedőket, a sterilizálás elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszabb ideig elálljon. A forralás a legjobb módja annak, hogy megszabadulj a felesleges baktériumoktól.

Használat előtt győződjünk meg róla, hogy a használt eszközök (edények, kanalak) megtisztítottuk az idegen ételmaradványoktól/baktériumoktól.

Tartósításhoz használjunk citromlevet

Tegyünk egy fél teáskanál citromlevet egy befőttesüveghez (1 teáskanál egy literhez) az üvegbe, mielőtt beleöntenénk a szószt, majd egy ugyanennyit a tetejére is. A citromlé hatékonyan tartósít.

Ne töltsük tele az üvegeket.

Így elkerülhetjük, hogy az üveg a túlnyomástól felrobbanjon a kamrában. Mindig hagyjuk egy kis helyet a tető és a lé között.

Helyezzük az üvegeket forró vízbe.

Öntsünk hideg vizet a befőttesüvegbe, és kezdjük el forralni. Amikor a víz forrósodni kezd, tegyük bele az üvegeket.

Forraljuk az üvegeket 45 percig.

Ne indítsuk el az időzítőt, amíg a víz el nem éri a forráspontot! Lefedhetjük a befőttesüveget, hogy gyorsabban felforrjon. Miután felforrt, vegyük le a fedőt, és hagyd az edényt fedő nélkül 45 percig.

Vegyük ki az üvegeket, és várjuk meg, amíg lezáródnak.

Miután letelt a 45 perc, azonnal vegyük ki az üvegeket. Néhány perc múlva egy halk pattanó hangot kell hallanunk, ahogy az üvegek elkezdenek lezáródni. Ha nem hallunk semmit, ellenőrizzük, hogy jól záródnak-e, ha megkeressük a közepén lévő kis dudort, ami végül magától lenyomódik.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet