Nyáron nem igazán kívánjuk a nagy zsíros ételeket, még akkor sem, ha másképp imádjuk. Hogyha pedig étrendünkben inkább a zöldségeket részesítjük előnyben, akkor kiváló vegetáriánus recept lehet a szójával, sajttal, sárgarépával töltött cukkini. Ebédre és vacsora is fantasztikus fogás, hogyha megmarad, akkor hidegen, reggelire is benassolhatjuk.

A cukkininek alacsony a kalóriatartalma, ezért diétás és fogyókúrás ételekbe is beépíthető. Sok ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz, székrekedés ellen is ajánlott.
Hozzávalók: személyenként 2 kicsi cukkini, olívaolaj,1 egész tojás, 2 marék szójagranulátum, 1 leveskocka, 2 nagyobb sárgarépa, egy kanál liszt, egy kisebb darab szárazsajt, kakukkfű, kapor.
Elkészítés:
A töltelékhez a szóját egy fél órára leveskockás vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, összekeverjük a reszelt sárgarépával, liszttel, sajttal és a tojással. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az apróra vágott kakukkfüvet, ha nincs, nem nagy probléma, elmaradhat. A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végüket, kikanalazzuk a belső részét, majd megtöltjük a szójás keverékkel és enyhén meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal. Mindenik cukkini tetejére vékonyra szeletelt sajtocskákat vágunk, és végezetül apróra vágott kaporral szórjuk meg őket.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt aranybarnára sül.