A legtöbben a burgonyapüréhez tejet vagy vizet tesznek, de a szakemberek tudják, hogy nem ez a két összetevő a tökéletes burgonyapüré titka. A püréhez a tejszín lehet a legjobb választás.
Ha tejszínt használunk, könnyed, légies állagú lesz a püré, kellemesebb lesz az íze, mintha csak vizet, vagy tejet adtunk volna hozzá.
A megfőtt burgonyát törjük minél jobban össze, majd keverjük bele a tejszínt, amikor a tejet vagy a vajat szoktuk hozzáadni. Keverjük jól össze, amíg finom, krémes állagú lesz a püré. Tehetünk hozzá egy kevés szerecsendiót vagy reszelt parmezánt is.
Válasszuk ki a megfelelő burgonyát
A szakácsok azt javasolják, hogy a burgonyapüréhez olyan burgonyafajtát válasszunk, amelyet könnyebben szét lehet törni. Ha túl sokáig főzzük, lisztes lesz.
A burgonya akkor főtt meg tökéletesen, ha egy villát könnyen bele tudunk szúrni. A pürét célszerű minél hamarabb elfogyasztani, ha újra felmelegítjük, megváltozhat az íze.
Tejmentes burgonyapüré
A burgonyát főzzük, majd mossuk meg, tisztítsuk meg, és vágjuk kockákra. Ezután tegyük egy nagy edénybe, majd adjunk hozzá egy teáskanál sót 1 kg burgonyához. Közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a villát könnyen bele tudjuk szúrni.
Szűrjük le, törjük össze, majd tegyük vissza a tűzre egy kis időre, kevergessük, és adjunk hozzá egy kevés növényi vajat vagy tejszínt. Vegyük le a tűzről, ha szükséges, sózzuk meg, majd addig keverjük, amíg eléri a kívánt állagot.