A zabpelyhes keksz számtalan variációja elkészíthető, nagyon egyszerű, így a kezdő szakácsok is nekifoghatnak, sőt a gyerekeket is bevonhatjuk a munkába. Kiváló délutáni csemege lehet, de vasárnapi desszertként is megállja a helyét.

Most egy egyszerű mazsolás változatát fogjuk elkészíteni, de tehetünk bele csokit, aszalt gyümölcsöt, magokat, diót vagy kókuszreszeléket is.
Hozzávalók: 120 gr vaj vagy margarin, 125 gramm cukor, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 10 dkg liszt, ½ tk szódabikarbóna, ½ tk őrölt fahéj, ¼ tk só, 12 dkg zabpehely, 12 dkg mazsola
Elkészítés: A szobahőmérsékletű puha vajat krémesre keverjük a tojással a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal és sóval, majd ehhez hozzáadjuk az előbbi krémes masszát.
Ezután hozzákeverjük a mazsolát és a zabpelyhet. Miután összeállt a massza kanállal vagy kézzel kisebb kupacokat formázunk, majd belerakjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy kanállal kissé laposra, kekszszerűre nyomkodjuk a tetejét.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd addig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz. Hagyjuk a tepsiben míg kihűl, így könnyebb lesz majd kivenni. A kekszeket tároljuk jól záródó kekszes dobozban.
Forrás: tutitippek.hu