A Paleo Kitchen Tv-konyha háziáasszonya, Camille Macres egy nagyon finom, és egészséges receptet osztott meg nemrég a rajongóival. Ez a gluténmentes, mutatós, és ízletes sütemény könnyen a kedvencünkké válhat. Készítsük el még ma!
Olvasd el ezt is: 8 egészségtelen étel, amit a kardiológusok soha nem ennének meg – Azt is elárulják, miért!
A recept egyik különlegességeként említhető, hogy a hagyományos búzaliszt helyett a sokkal egészségesebb maniókalisztet kell használni. Mielőtt nekifognánk a sütésnek, írjuk össze a hozzávalókat, majd induljunk el egy bioboltba, hogy beszerezzük őket.
Mi a probléma a bolti süteményekkel?
Ezek gyakran annyira ízletesek, hogy könnyen rájuk lehet szokni. Azonban, mielőtt nagyon belelendülnénk a fogyasztásukba, nem árt elolvasni az alapanyagok listáját. Nagyon sok cukrot, ízfokozót, színezéket, aromanyagot stb. tartalmaznak. Ezenkívül pedig a fehér liszt sem tesz túl jót a szervezetünknek. A búzaliszt, cukor, és tojás kombinációjából készített sütemények nem túl egészségesek.
» Személyiségteszt: fontos dolgot árul el rólad az, ahogyan a hüvelykujjaidat tartod, amikor a kezeidet összefogod
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» A nő kíváncsiságból vásárolt egy DNS-tesztet magának és az apjának, de az eredmény megrázó hatással volt a családra
» A buddhizmus szerint ezt a 10 dolgot a lehető leghamarabb törölnöd kellene az életedből!
A cukor, és a finomított gabona beindítja az agyban a dopamin termelődést, hatása pedig hosszútávon egészen hasonlatos a kábítószerekhez. Megeszünk egy tepsi édes süteményt, és egy idő után egyre többet, és többet szeretnénk belőle. Függőséget okozhat, mivel fokozza a boldogságot.
Egészségesebb a gluténmentes sütemény?
Az elmúlt évtizedben a vélemények igencsak megoszlanak a gluténról. Vannak, akik állítják, hogy teljes mértékben egészségtelen, mások pedig csak néphisztériának tartják a gluténellenességet. Az viszont tény, hogy az elmúlt időben egyre több ember lesz gluténérzékeny. Ha felbomlik a bélrendszer egyensúlya, akkor sokkal kisebb mértékben tudjuk megemészteni a glutén tartalmú élelmiszereket. Ebben az esetben a bélrendszerben beindul a rothadási folyamat, gázképződés, és puffadás alakul ki.
Az ételeink elkészítéséhez válasszunk inkább egy gluténmentes lisztet. Ezeket már a bioboltokban könnyen beszerezhetjük. A manióka liszt, a szárított gyökér porrá őrölt változata, teljesen gluténmentes, ezért kiválóan alkalmas a mindennapos használatra.
Készítsük el az alábbi gluténmentes süteményt manióka lisztből.
Hozzávalók:
A süteményhez:
- 1 ¼ csésze víz,
- ½ csésze vaj,
- 1 csipet só,
- 1 csésze manióka liszt,
- 4 tojás.
A krémhez:
- 2-3 csésze kókusztej (6-8 órát hűtsük használat előtt),
- ízlés szerint valamilyen természetes édesítőszer.
Csokoládé öntet:
- 16 dkg fekete, tejmentes étcsokoládé,
- 1 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej.
Elkészítés:
1. Egy dupla falú edényben vízgőzben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a sót, és a vizet.
2. Adjuk hozzá a manióka lisztet, és kis lángon addig kavargassuk, amíg sűrű masszát nem kapunk. A tojásokat is keverjük bele a masszába. Vigyázzunk, hogy csomómentes legyen.
3. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni 4-5 percen keresztül.
4. Tegyük egy habzsákba a masszát, és nyomjunk kis kupacokat belőle egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, süssük 25 percig.
5. Közben a mixert állítsuk a legerősebb fokozatra, és verjük fel a kókusztejet, majd adjuk hozzá az általunk választott édesítőszert is.
6. Amikor megsültek a fánkocskáink, vágjuk ketté őket, és töltsük meg az imént elkészített krémmel.
7. Készítsük el a csokoládé öntet és nyomjuk rá a fánkok tetejére. Ezután egy kis időre tegyük a hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul az öntet.
https://www.youtube.com/watch?v=xoIR2HXNEuI