A szilvát imádjuk és roppant egészséges is, éppen ezért fogyaszthatjuk nyugodtan korlátlan mennyiségben. Ha már elegendőt ettünk belőle nyersen, szilvásgombócnak, eltettük a téli lekváradagot is, készítsünk fokhagymával töltött szilvabefőttet.
Elsőre persze furának tűnhet, de megéri kipróbálni, hiszen nagyon finom, ráadásul a szilva nagyon egészséges, erről itt írtunk bővebben. Bátorság háziasszonyok, ez a recept legyen egy különlegesség, biztos vagyok benne, hogy sokatok nem is hallott róla, hát még hogy fognak csodálkozni a vendégek ha megkínáljátok őket.
Hozzávalók: 1,5 kg szilva, víz, cukor, só, ecet, kb. 3 fej fokhagyma.
Elkészítés: alaposan mossuk meg a szilvákat, majd vágjuk be éppen annyira, hogy a magot tudjuk eltávolítani. Vigyázzunk, hogy annyira ne vágjuk be, hogy szétessenek a szilvaszemek. A magok helyére csúsztassunk be egy-egy megtisztított fokhagymagerezdet, majd helyezzük az üvegbe a szilvákat.
Ehhez a mennyiséghez kb. egy 1,8 literes üveg szükséges. Ízlés szerint készítsünk egy cukros, ecetes, sós levet, majd forraljuk fel, és hűtsük le. Hidegen töltsük rá a szilvára. Csavarjuk rá az üveg tetejét, majd állítsuk egy lábasba hideg vízbe.
Tegyük fel a tűzre, és hagyjuk, hogy felforrjon, majd zárjuk el a lángot. Vegyük ki a vízből, töröljük le az üveget a víztől, és már mehet is a kamrapolcra. Ha meg tudjuk várni, karácsonykor igazi ínycsiklandozó ínyencséget tálalhatunk az ünnepi sült mellé.
Forrás: sokszinuvidek.hu