Aki diétázik, zsírmentes étrendet követ, most ne nézzen ide, illetve ne olvassa a következő sorokat. Vidékünkön, főként a téli hónapok nem múlhatnak el disznóvágás nélkül, aminek egyik közkedvelt terméke a szalonna. Legyen szó főzve, füstölve vagy pácolva, a szalonna mindenképp finom.
Ha szeretnéd meglepni családot, a vendégeket egy igazi zsíros finomsággal, hagyd abba a bolti vásárlást, és próbáld ki ezt az egyszerű, sós lében érlelt szalonna receptet, amely úgy készül, mint nagyanyáink idejében. Ráadásul egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.
A siker kulcsa a sóoldatban rejlik. Mivel a kinti hőmérséklet már leesett, nincs szükség túl nagy mennyiségű só használatára. Tíz liter vízhez 1,6 kilogramm sót, 15 gramm cukrot kell adni.
Ezután a szalonnadarabokat helyezd két napra sós lébe. Ezt követően öblítsd le, egy száraz törülközővel jól töröld meg, és hagyd jól szellőző helyen 10, akár 15 órán keresztül.
Végül a szalonnát addig füstöld, amíg vöröses színt nem kap, ez a folyamat körülbelül három-négy napig tart. Kukoricaszár és szőlőágak ajánlottak a füst előállításához. Hogy még finomabb legyen, a sós léhez adjunk hozzá néhány meggyfa ágat.