A május a legjobb időszak az akácvirágok gyűjtésére és az illatos, aranyszínű akácvirág szörp elkészítésére, ami nem egyszerűen csak finom, de a szervezetre is jótékony hatással van.
Az akácvirág görcsoldó, nyugtató, tonizáló hatású, és székrekedés esetén is ajánlott, ugyanakkor kiváló köhögéscsillapító és nyálkaoldó.
A frissen nyíló akácvirágokat egy kellemesen meleg nap végén érdemes begyűjteni, a napsütés ugyanis felerősíti a virágok illatát és kellemes aromáját. Az illatos virágokból készült szirupot felhasználhatjuk különböző sütemények vagy más finomságok elkészítéséhez is, ízesíthetünk vele például palacsintát, muffint vagy éppen piskótát.
Fontos, hogy olyan helyről gyűjtsd be az akácvirágokat, ahol nincsenek kitéve légszennyezésnek, különösen a forgalmas utaktól távol, ahol rengeteg por és más szennyező anyag van a levegőben.
Hozzávalók az akácvirág szörphöz
- 500 g akácvirág;
- 1 l víz;
- 1 kg cukor;
- 1 citrom leve és héja;
- 1 rúd vanília;
Elkészítése
Az akácvirágokat alaposan tisztítsuk meg a levelektől és a száraktól, és tegyük egy tál hideg vízbe. Időnként óvatosan keverjük meg, és két-három alkalommal cseréljük ki a vizet, hogy minden port eltávolítsunk.
Az utolsó adag vizet, ami már tiszta, szűrjük le, és forraljuk fel a cukorral. Adjuk hozzá egy citrom héját és egy vanília rudat.
Amikor a cukor teljesen feloldódott, és a lé besűrűsödött, szűrjük át, hogy tiszta és áttetsző maradjon. Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a citromlevet és az akácvirágokat, és forraljuk körülbelül 15 percig.
Vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk kihűlni a szirupot, majd szűrjük le, és töltsük alaposan kimosott és megszárított üvegekbe. A legjobb, ha átlátszó, vagy zöld üvegeket használunk. A szörpöt ezután hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Az akácvirágszirup nagyon illatos, jellegzetes édes ízű ital, amit vízzel hígítva is fogyaszthatunk, de teák, gyümölcslevek, gyümölcssaláták édesítésére is használhatjuk, sőt, akár fagylaltra, gyümölcstortára is kerülhet öntetként.