KezdőlapReceptekLevesekÍgy készül a gyógyító csontleves, amit a tested is imádni fog

Így készül a gyógyító csontleves, amit a tested is imádni fog

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ez a koncentrált csontleves a hagyományos konyha egyik legértékesebb étele, aromás ízvilága, gazdag állaga és kivételes táplálkozási tulajdonságai miatt értékelik. Egy hosszan tartó forralási folyamat során kivonja a csontokból az esszenciális ásványi anyagokat, kollagént és aminosavakat, amelyek jótékony hatással vannak az ízületekre, a bőrre, az immunrendszerre és az emésztésre.

A lassú főzési folyamat során a zselatin a porcból és a csontvelőből felszabadul, így a lehűlés után enyhén kocsonyás állagú, sűrű levest kapunk.

Gazdag és összetett íze bármilyen levest vagy szószt autentikus kulináris élménnyé varázsol.

Hozzávalók:

  • 2 kg csont (velő, ízületek, marha, sertés vagy csirke)
  • 2 evőkanál almaecet (segíti az ásványi anyagok kinyerését a csontokból)
  • 2 nagy hagyma, negyedekre vágva
  • 3 sárgarépa, nagy darabokra vágva
  • 2 szál Apio zeller
  • 1 petrezselyem vagy paszternák gyökér
  • 1 fej fokhagyma cikkekre szedve
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1 evőkanál tengeri só (ízlés szerint)
  • 1 csokor friss petrezselyem (elhagyható, a végére)
  • 4-5 liter víz

Elkészítés:

Először a csontok előkészítéséről kell gondoskodni. Ha marha- vagy sertéscsontot használunk, akkor a sütőben, 180 Celsius fokon 30-40 perc alatt enyhén megpirítjuk. Ezzel a lépéssel erőteljesebb ízű lesz a leves.

Tegyük a csontokat egy nagy edénybe, és öntsük fel hideg vízzel. Adjuk hozzá az almaecetet, és hagyjuk ázni 30 percig. Ez a lépés segít a maximális tápanyag kinyerésében.

Tegyük az edényt a tűzhelyre, és forraljuk fel a vizet. Finom szűrővel távolítsuk el a felszínre kerülő szennyeződéseket. Az összes hab eltávolítása után hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát, a fűszereket és a babérlevelet.



Alacsony lángon főzzük a zöldségcsontlevest 12 órán keresztül (marha- vagy sertéshús esetén), vagy 4-6 órán keresztül, ha csirkét használunk.

Forrás közben adjunk még hozzá vizet, ha szükséges, hogy a csontokat ellepje. Ha a leves kellőképpen felforrt, a folyadékot finom szitán szűrjük át. Hagyjuk kihűlni a levest és távolítsuk el a felületén képződő zsírréteget, ha azt szeretnénk, hogy tisztább legyen.

Ezt a koncentrált csontlevest hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig, fagyasztóban pedig több hónapig tárolható.

Simán, sóval, borssal ízesítve fogyaszthatjuk. Ráadásul tökéletes alapja lehet leveseknek, pörkölteknek vagy szószoknak.

A csontleves pozitív egészségügyi hatásai

A csontleves kiváló kollagénforrás, nélkülözhetetlen az egészséges bőr, haj és ízületek számára.

Hatékony természetes gyógymód a gyógyulási időszakokban, különösen megfázás vagy influenza után.

Támogatja az emésztőrendszer egészségét, a benne lévő zselatin segít helyreállítani a bélnyálkahártyát.

Hozzájárul az immunitás erősítéséhez, mivel értékes aminosavakat tartalmaz, mint például a glutamin és a glicin.

Segít helyreállítani az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben, könnyen felszívódó formában biztosítva a kalciumot, magnéziumot és foszfort.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet