Ez a koncentrált csontleves a hagyományos konyha egyik legértékesebb étele, aromás ízvilága, gazdag állaga és kivételes táplálkozási tulajdonságai miatt értékelik. Egy hosszan tartó forralási folyamat során kivonja a csontokból az esszenciális ásványi anyagokat, kollagént és aminosavakat, amelyek jótékony hatással vannak az ízületekre, a bőrre, az immunrendszerre és az emésztésre.
A lassú főzési folyamat során a zselatin a porcból és a csontvelőből felszabadul, így a lehűlés után enyhén kocsonyás állagú, sűrű levest kapunk.
Gazdag és összetett íze bármilyen levest vagy szószt autentikus kulináris élménnyé varázsol.
Hozzávalók:
- 2 kg csont (velő, ízületek, marha, sertés vagy csirke)
- 2 evőkanál almaecet (segíti az ásványi anyagok kinyerését a csontokból)
- 2 nagy hagyma, negyedekre vágva
- 3 sárgarépa, nagy darabokra vágva
- 2 szál Apio zeller
- 1 petrezselyem vagy paszternák gyökér
- 1 fej fokhagyma cikkekre szedve
- 2-3 babérlevél
- 1 evőkanál szemes fekete bors
- 1 evőkanál tengeri só (ízlés szerint)
- 1 csokor friss petrezselyem (elhagyható, a végére)
- 4-5 liter víz
Elkészítés:
Először a csontok előkészítéséről kell gondoskodni. Ha marha- vagy sertéscsontot használunk, akkor a sütőben, 180 Celsius fokon 30-40 perc alatt enyhén megpirítjuk. Ezzel a lépéssel erőteljesebb ízű lesz a leves.
Tegyük a csontokat egy nagy edénybe, és öntsük fel hideg vízzel. Adjuk hozzá az almaecetet, és hagyjuk ázni 30 percig. Ez a lépés segít a maximális tápanyag kinyerésében.
Tegyük az edényt a tűzhelyre, és forraljuk fel a vizet. Finom szűrővel távolítsuk el a felszínre kerülő szennyeződéseket. Az összes hab eltávolítása után hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát, a fűszereket és a babérlevelet.
Alacsony lángon főzzük a zöldségcsontlevest 12 órán keresztül (marha- vagy sertéshús esetén), vagy 4-6 órán keresztül, ha csirkét használunk.
Forrás közben adjunk még hozzá vizet, ha szükséges, hogy a csontokat ellepje. Ha a leves kellőképpen felforrt, a folyadékot finom szitán szűrjük át. Hagyjuk kihűlni a levest és távolítsuk el a felületén képződő zsírréteget, ha azt szeretnénk, hogy tisztább legyen.
Ezt a koncentrált csontlevest hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig, fagyasztóban pedig több hónapig tárolható.
Simán, sóval, borssal ízesítve fogyaszthatjuk. Ráadásul tökéletes alapja lehet leveseknek, pörkölteknek vagy szószoknak.
A csontleves pozitív egészségügyi hatásai
A csontleves kiváló kollagénforrás, nélkülözhetetlen az egészséges bőr, haj és ízületek számára.
Hatékony természetes gyógymód a gyógyulási időszakokban, különösen megfázás vagy influenza után.
Támogatja az emésztőrendszer egészségét, a benne lévő zselatin segít helyreállítani a bélnyálkahártyát.
Hozzájárul az immunitás erősítéséhez, mivel értékes aminosavakat tartalmaz, mint például a glutamin és a glicin.
Segít helyreállítani az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben, könnyen felszívódó formában biztosítva a kalciumot, magnéziumot és foszfort.