Mivel a dinnyeszezon javában tombol, nem érdemes kihagyni a lehetőséget, hogy minél többet raktározzunk el ebből a mennyeien finom, egészséges és illatos gyümölcsből. Tégy el sárgadinnyét télire, méghozzá brandy-vel és fenyőmaggal! Hmm…!!!
Mi kell hozzá?
1 kilogramm lekvárhoz szükséges 1 kilogramm megtisztított sárgadinnye, 500–550 gramm cukor, 3 evőkanál brandy, 1 nagyobb citrom, 100 gramm fenyőmag.
Hogyan készítsd el?
– Vágd apró darabkákra a dinnye húsát, majd keverd össze a citrom levével. Így megelőzheted, hogy a dinnye színt váltson. A kapott keverékhez add hozzá a cukrot és a brandy-t.
– Hagyd 3–4 órát pihenni, mialatt a dinnye levet enged.
– Tedd oda lassú tűzön főni kb. 50–60 percig. A keletkezett habot óvatosan távolítsd el egy kanál segítségével. 50 perc után kanalazz ki egy teáskanálnyit a lekvárból, és csepegtesd egy tányérra. Amennyiben a csepp szilárd marad a tányér felületén, kész is van! (Ha szétfolyik vagy alakot vált, még főznöd kell egy keveset.)
– Ha megfőtt, konyharobot segítségével zúzd pépesre a lekvárt, és 5–10 percg még forrald, folyamatosan kevergetve, hogy ne kapjon oda.
– Vedd le a tűzről, kicsit hagyd kihűlni, aztán add hozzá a fenyőmagot is. Keverd alaposan össze, és még melegen szedd bele a fertőtlenített üvegekbe.