Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az aszaltszilvát igazából télen értékeljük a legjobban, de ahhoz, hogy ízét élvezni tudjuk a hidegebb napokon is, most, a szezonban kell elkészítsük. Nem kell hozzá sok tehetség, szeretettel és türelemmel igazi csemegét tudunk varázsolni. Sokkal jobb lesz, mint a boltban drágán megvásárolható termék, ráadásul száz százalékig természetes.

aszalt-szilva

Ha van lehetőségünk rá, akkor mindenképpen napon aszalva készítsük el. A művelethez elegendő egy kisebb erkély sarka is, de hogyha kertes házunk van, akkor ősi módszert alkalmazva a ház tetejére is helyezhetjük az aszalókeretet. Egy fából készült keretbe rögzítsünk sűrű hálót és arra pakoljuk az érett, ép és jól megmosott szilvákat. Azért, hogy madarak és darazsak ne tegyenek kárt bennük, készíthetünk dupla aszalót is, vagyis egy olyan keretet, amit szépen egymásra tudunk csukni. Egy kiló szilvából egy hét alatt 30-40 deka aszaltszilva lesz.

Ha nincs kertünk, és generációk óta tömbházas lakók vagyunk, ráadásul erkély nélkül, akkor használjuk aszalásra a kályha sütőjét. A rácsra tegyünk sütőpapírt, és erre helyezzük a jól megmosott szilvákat, a sütő hőmérsékletét pedig fokozatosan emeljünk nagyobbra és nagyobbra. Elég időigényes, 8-10 órát is fel fog venni a művelet, de megéri. Teljesen egészséges, hiszen hozzáadott anyag nélkül készül, szárítással.

Elsősorban az emésztés normalizálása érdekében fogyasszuk, kiváló székrekedés és gyomorproblémák ellen. A téli és tavaszi időszakban pedig kihagyhatatlan eledel, mivel immunrendszer erősítő. A régi erdélyi asszonyok állítólag szilvalekvárt esznek a rák elkerülése érdekében. Négy-öt szem aszaltszilva naponta egészségünk őre lehet. A cukorbetegek vigyázzanak a fogyasztásával, mivel rendkívül nagy a szilva természetes cukortartalma.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!